Gerçeklerden vazgeçerseniz…

Özgürlükten de vazgeçersiniz! “Bağımsız gazetecilere ve her alanda ‘sanal gerçeğin örtüsünü’ kaldırmaya çalışanlara sahip çıkılmalı” diyen Hataylı Akademisyen / Hukukçu Neval Oğan Balkız, bir şeyin altını özenle çizdi… 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü dolayısıyla bir yazı kaleme alan, Hataylı Akademisyen / Hukukçu Neval Oğan Balkız, Thimoty Snyder’in “Tiranlık Üzerine” adlı kitabında geçen, “Gerçeklerden vazgeçmek, özgürlükten […]

Özgürlükten de vazgeçersiniz!

“Bağımsız gazetecilere ve her alanda ‘sanal gerçeğin örtüsünü’ kaldırmaya çalışanlara sahip çıkılmalı” diyen Hataylı Akademisyen / Hukukçu Neval Oğan Balkız, bir şeyin altını özenle çizdi…

10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü dolayısıyla bir yazı kaleme alan, Hataylı Akademisyen / Hukukçu Neval Oğan Balkız, Thimoty Snyder’in “Tiranlık Üzerine” adlı kitabında geçen, “Gerçeklerden vazgeçmek, özgürlükten vazgeçmek demektir. Duymak istediklerinizle gerçekte olanlar arasındaki farkı reddederseniz, tiranlığa boyun eğmiş olursunuz” ifadeye işaret etti.

Türkiye’de ‘basın özgürlüğü’ tablosuna dair rakamlar da paylaşan Balkız, “Bağımsız Gazetecilik Platformu bünyesinde bulunan Expression Interrupted Platformu raporuna göre, Türkiye’de, 2021’in önemli bir bölümü adli tatile denk gelen üçüncü çeyreğinde, gazetecilerin sanık olarak yargılandığı toplam 52 dava görüldü, bu davalarda 102 gazeteci hâkim karşısına çıktı. Yargılamalar sonucunda, 10 gazeteci hakkında toplam 39 yıl 11 ay 12 gün hapis cezası verildi. 10 gazeteci hakkında da,  dokuz yeni dava, en az 16 gazeteci hakkında da 13 yeni soruşturma açıldı.

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) ve Basın İlan Kurumu’nun (BİK) uygulamaları da, muhalif medya kuruluşları ve gazetecilere yönelik uygulanan akreditasyon yasakları ve cezalar da, basın özgürlüğünün önünde önemli bir engel oluşturmaya devam etti” dedi.

Basın özgürlüğünün önemli olduğuna vurgu yapan Balkız, “bağımsız gazeteciler” vurgusu yaptığı tespitini şöyle noktaladı:

“Toplum olarak gerçeklerden, dolayısıyla özgürlüğümüzden vazgeçmemek, ‘zihnimize vurulmak istenen gemlerden’ kurtulmaya bağlı! Bu da, ‘bilgilendirilme hakkına’, kalemini gerçekliğin erdemiyle donatmış, gazeteciliğin etik bilinciyle davranan bağımsız gazetecilere ve her alanda ‘sanal gerçeğin örtüsünü’ kaldırmaya çalışanlara sahip çıkmakla başlar.”

Tamer Yazar

Exit mobile version