‘Yetenek’ ve ‘Becerileri’ heba edecek
Bakanlığın TEOG yerine getirmeye çalıştığı sistemi eleştiren, Hataylı Akademisyen-Hukukçu Neval Oğan Balkız, “Bu sistemin, öğrencileri, zorunlu olarak imam hatip öğrencisi yapacağı ya da açık liseye mecbur kılacağı veya özel okulları zorunlu duruma getireceği ortada” dedi.
“TEOG yerine getirilen ‘tercihe bağlı serbest kayıt sistemi’ , eğitim sisteminde ‘nitelik’ yorgunluğu olduğunu bir kez daha gösteriyor” diyen, Hataylı Akademisyen-Hukukçu Neval Oğan Balkız, “Eşit, çoğulcu, bilimsel ve laik içerikli, kamusal (parasız) nitelikli, karma bir eğitim sistemini kurumsallaştırmadığımız ve bu sistemin sağladığı eğitim olanaklarına eşit koşullarda erişimi sağlamadığımız sürece, her arayış çocuklarımızın psikolojik, fiziksel her tür şekilde istismar edilmesine, yetenek ve becerilerinin heba edilmesine yol açacak” dedi.
-SAKINCALAR-
Getirilmek istenen sistemin sakıncalarına da değinen Balkız, şu tespiti paylaştı:
“Türkiye ‘de 17 bin 749 ortaokul, 11 bin 57 lise var. Milli Eğitim Bakanı, bunların yüzde doksanının niteliksiz olduğunu açıkladı ve (yapısal/ içeriksel olarak) niteliksiz olduğu kabul edilen bu okullardan ‘nitelikli’ beyinler yetiştirilmesine ilişkin sihirli formülü de açıkladı! Getirilen sisteme göre, niteliği yetkili ağızlardan açıklanan bu okullarda, 8. sınıfta okumakta olan 1 milyon 200 bine yakın öğrenciden, isteyenler, nitelikli kabul edilen 600 liseden birinde okuyabilmek için sınava girecek! Sınava girmeyenler ise ikamet adresine en yakın az nitelikli (!) okula yerleştirilmek üzere, beş tercihte bulunacak. Bu sistemin, öğrencileri, zorunlu olarak imam hatip öğrencisi yapacağı ya da açık liseye mecbur kılacağı veya özel okulları zorunlu duruma getireceği ortada. Bu uygulama ile beraber okullar arası eşitsizliğin artarak devam edeceği, sahte adres değişikliğinin artacağı ve yoksul aile çocukları için fırsat eşitsizliğinin derinleşeceği bilinen gerçekler.” -Tamer Yazar-