Göçmen olmaları yetmiyor…

Yorgunlar, engelliler ve öteki! Hatay nüfusunun yüzde 26.6’sına karşılık gelen bir kalabalığı oluşturuyor, Suriyeli sığınmacılar. Kilis’in bu konudaki birinciliğinin (yüzde 74.2) ardından ikinci sıradaki Hatay’dan Gaziantep, Şanlıurfa ve Adana’ya kadar her yerde biriken hayatlar içinde, onlar; çokça yorgun, engelli ve de ötekiler… “Savaş, hepimizden bir şeyler aldı. Etrafımda olan insanlara bakıyorum da… Hepsi bir şekilde […]

Yorgunlar, engelliler ve öteki!

Hatay nüfusunun yüzde 26.6’sına karşılık gelen bir kalabalığı oluşturuyor, Suriyeli sığınmacılar. Kilis’in bu konudaki birinciliğinin (yüzde 74.2) ardından ikinci sıradaki Hatay’dan Gaziantep, Şanlıurfa ve Adana’ya kadar her yerde biriken hayatlar içinde, onlar; çokça yorgun, engelli ve de ötekiler…

“Savaş, hepimizden bir şeyler aldı. Etrafımda olan insanlara bakıyorum da… Hepsi bir şekilde eksik! Kimi, hayatının tümünü orada bırakmış. Parası, evi, dükkânı, tarlası, mahsulü, akrabaları, hatta ailesi geride kalmış. Kimisi için hayat çok daha zor! Bacağını, gözünü, yürüme yetisini kaybetmiş de çok insan var. Bazen, ‘devlet bunlara yardım ediyor’ deniyor bizler için. Bize yardımların asıl adresi devlet zaten. O da olmasaydı, ne yapardık bilmiyorum. Çünkü aradan geçen onca sene hayatlarımızı daha iyi bir hale getirmedi. Aksine, zor olan hep zor olarak kaldı. En çok da duygusal kısımda!
Yine de, bizlere yardımcı olan kurumların desteği çok önemli. Onlardan biri, Mülteciler Derneği. Değiştirdikleri, değişimine yardımcı oldukları hayatları okuyorum arada. Bir de hala o yardımları bekleyen nice insan olduğunu düşünün içimizde. Savaşın tüm acısını, ağrısını, onda yarattığı eksiği hala bedeninde taşıyanları düşünün!”
-HİKAYELER!-
Antakya’da ikamet eden Suriyeli bir sığınmacı ile başladık bugüne. İfade ettiği desteklerle de devam edelim ve Mülteciler Derneği’nin katkısı ve aracılığı ile değişen hayatların sığınmacı hikâyelerinde duralım. Kelimeler, Mülteciler Derneği’nden…

Daha önce, sosyal medya hesaplarımızdan, 3 yaşındaki hiper lordoz hastası Nur’un omurgasındaki eğriliğin düzeltilmesi için, fizyoterapistlerimizin korse yapılması yönünde karar verdiğini paylaşmıştık. Nur’un, öne doğru normalden daha fazla eğik olan gövdesinin düzeltilmesine yardımcı olması için gerekli korsenin hazırlanması amacıyla ölçüleri alındı. BPRM desteği ve Relief International partnerliğinde hizmet sunduğumuz Mülteciler Derneği Fiziksel Rehabilitasyon Merkezi’ndeki seanslarına devam eden Nur, bir yandan korse kullanırken, diğer yandan da fizik tedavi seanslarına devam ederek kaslarının güçlenmesini sağlayacak.

Suriye savaşında atılan bir bombanın omuriliğine isabet eden parçaları nedeniyle felç geçiren Ömer’in, belden aşağısı tutmuyor. 2019 yılının Ağustos ayında, BPRM desteği ve Relief International partnerliğinde hizmet sunduğumuz Mülteciler Derneği Fiziksel Rehabilitasyon Merkezi’ne geldiğinde, çok zayıflamıştı ve yatalak olduğu için de vücudunda yaralar çıkmıştı. Yaralarının iyileşmesi için onu hastaneye yönlendirdik. Eş zamanlı olarak fizik tedavi seanslarına başladık.
Devam eden fizik tedavi seansları ile birlikte, kaslarında güçlenme gerçekleşti ve yataktan sandalyeye, sandalyeden yatağa kendi başına geçebilir duruma geldi. Bir süredir günlük işlerini, kendisine sağladığımız tekerlekli sandalye ile devam ettiren Ömer’in ayakta durabilmesi ve yürüyebilmesi için ortez takılmasına karar verdik. Ölçüleri alındı ve ortezi takıldı. Yatalak hastalarda, hareket çok önemli. Kasların gücünü koruyabilmesi için günlük egzersizler yapılması gerekiyor.

Suriye savaşında, uçak saldırısında atılan bir bombanın oluşturduğu patlama sonucu bacaklarından birini kaybeden 35 yaşındaki Feras’ın tedavisi devam ediyor. BPRM’in desteği ve Relief International partnerliğinde faaliyetler gerçekleştirdiğimiz Rehabilitasyon Merkezimizde ölçüsü alınan Feras, amputasyon sonrası fizik tedavi seanslarına katılarak, bir an önce hayata kaldığı yerden devam etmek istiyor.
-GERİ DÖNÜŞ!-
Hatay ve diğer kentlerden Suriye’ye geri dönüşler beklendiği gibi kalabalıklar yaratmasa da, bu konuda gerekli bilgilendirmeyi yapan Dernek, ‘yapılması gerekenler’ noktasında şu bilgiyi paylaştı:
“Gönüllü geri dönüş başvurusu için, kayıtlı olduğunuz ildeki Göç İdaresi’ne gitmeniz ve talebinizi bildirmeniz gerekmektedir. Gönüllü Geri Dönüş Formu’nu doldurup onaylattırdıktan sonra, Türkiye’den çıkış için son bir tarih ve yol izin belgesi alırsınız. Sizin için belirlenen sın%2 2Cr kapısından çıkış yaparak, Suriye’ye geri dönüşünüzü tamamlamış olursunuz. Suriye’ye geri döndüğünüzde, Geçici Koruma statünüz sona erdirilir. Suriye’ye geri dönüş yapmak isteyenler, Mülteciler Derneği Toplum Merkezi’ne gelerek danışmanlık alabilirler.
Gönüllü olarak Suriye’ye döndüğünüzde, Türkiye’deki Geçici Koruma Kimliğiniz iptal edilir. Daha sonra Türkiye’ye tekrar dönmek istediğinizde, talebinizi yine Göç İdaresi’ne iletebilirsiniz. Göç İdaresi, geri dönüş talebinizi ve nedenlerini araştırıp uygun görürse, yeniden Türkiye’ye dönmenize izin verebilir.”
-Tamer Yazar-

Exit mobile version