14-21 Haziran tarihleri arasında ‘Göç ve Medeniyet’ temalı 50’dan fazla filmin gösterileceği online festival (Uluslararası Göç Filmleri Festivali) için geri sayım başladı. Dünyanın en geniş katılımlı ve tematik film festivali hikâyeleri içinde Hatay da var.
Dünyanın en geniş katılımlı ve kapsamlı tematik film festivali olarak yola çıkan “Uluslararası Göç Filmleri Festivali” için geri sayım başladı. Hatay ve diğer kentleri itibariyle, milyonlarca göçmene kucak açan Türkiye’nin ev sahipliğinde düzenlenecek olan festival, 14-21 Haziran tarihleri arasında online olarak gerçekleştirilecek.
50’dan fazla filmin gösterileceği festival; yerli ve yabancı yüzlerce sinemacı, basın mensubu, sivil toplum kuruluşlarından katılımcılar ve akademisyenleri ağırlayacak. Uluslararası Göç Filmleri Festivali, herkesi, insanlığın ortak kaderi göçün; medeniyete katkılarını, toplumlar arasındaki kültürel etkilerini ve adaptasyon süreçlerini yeniden anlamaya davet edecek.
-MİSYON-
2011 yılından bu yana maruz kaldıkları insanlık dışı koşullar sebebiyle doğduğu toprakları terk etmek zorunda kalan milyonlarca göçmene kucak açan Türkiye’nin ev sahipliğinde düzenlenen festival, insanlığın gündeminden hiç düşmeyen göç olgusuna ayna tutmayı hedefliyor.
Uluslararası Göç Filmleri Festivali, göçlerin, tarih boyu tüm milletlerin yaşadığı ortak bir hikâye olduğuna vurgu yapmayı ve bu konuda farkındalık yaratmayı hedefliyor. Sinema aracılığıyla, göçlerin tarih boyu toplumlara katkılarını gündeme getirmeyi amaçlayan Uluslararası Göç Filmleri Festivali; ağırlıklı olarak göç, göçmenler, göçün toplumlar arası kültürel etkileri, medeniyete katkıları ve insanların adaptasyon süreçlerine ilişkin değişim konularını irdeleyen filmlere ve bunları işleyen yönetmenlere odaklanıyor.
-BİZDEN!-
Festival kapsamındaki film kategorileri; UNICEF Uluslararası Kısa Film Yarışması, Uluslararası Uzun Metraj Film Yarışması, Kısa Göç İzlenimleri, Yeni Yurtlar, Aynı Gemi ve 360-VR Filmler başlığında olacak. Hikâyeler, farklı kentlerde dururken, farklı kentlerin insan hikâyeleri ile harmanlanıyor. Bu kentlerden biri de, Antakya özelinde, Hatay.
Uluslararası Uzun Metraj Film Yarışması içinde gösterime girecek olan “Kızım Gibi Kokuyorsun”, bu hikâyelerden biri. Anlatılan hikâyenin içeriği ise şöyle:
14 Temmuz 2016 Bastille Günü’nde, tüm aile fertlerini Nice’teki IŞİD saldırısında kaybeden Beatrice, babasının vasiyeti üzerine, cenazeleri, göç ettikleri Antakya Vakıflı Ermeni Köyü’ne getirir. Beatrice, kendisiyle aynı acıyı yaşayarak yakınlarını kaybeden Suriyeli Hevi ve ülkesine tatile gelmiş gurbetçi İbrahim’le, Samandağ’da bir motelde tanışır. Daha sonra, bu üç yeni arkadaş, aralarından birinin kayıp yakınını bulmak için bir yolculuğa çıkar. Duygusal ve etkileyici bir yol hikâyesi…
İçinden Antakya ve Hatay geçen hikâyenin ödül listesi de hayli uzun. Doğu Avrupa Uluslararası Film Festivali
Yabancı Film En İyi Erkek Oyuncu (Çağlar Ertuğrul), Yabancı Film En İyi Kurgu ya da Londra Uluslararası Film Yapımcıları Festivali – En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu (Yılşen Özdemir) ile Milan Uluslararası Film Yapımcıları Festivali – En İyi Görüntü Yönetimi, bu ödüller arasında.
-BİR DİĞERİ-
Hatay’ın sınırı ötesinde yaşanan insan öyküleri içinden gelen bir diğer gösterim ise, ‘Sama İçin’… For Sama (Sama İçin); izleyicileri, bir kadının bakış açısıyla, savaş deneyimine doğru samimi ve destansı bir yolculuğa çıkarıyor. Genç bir anneden kızına bir aşk mektubu olarak da anılan film, Waad al-Kateab’ın, Suriye’nin Halep ayaklanması sırasında beş yıl boyunca aşık olduğu, evlendiği ve Sama’yı doğurduğu zamanı ve bölgede yaşananları anlatıyor. Waad, bir yandan imkansız bir seçenekle boğuşurken, kayıplar ve hayatta kalma öyküleri yakalıyor. Kızının hayatını korumak için şehri terk edip etmemek, onun için özgürlük mücadelesini de terk edip etmemek anlamına geliyor.
-ANLAMLI-
Gösterimdeki filmlerden biri de, ‘Fotoğraf’! Bu bol ödüllü filmde; Yaşadıkları yerden ayrılmak zorunda kalan insanlar, bir fon perdesinin önünde son kez fotoğraflarını çektirirler. Fotoğrafçı, çektiği fotoğrafları insanlara verir ve herkes, fon perdesinin önünden ayrılır. Fotoğraf, ülkelerinden gitmeye zorlanan tüm mültecilerin yaşadıklarına, bir arada ve mutlu oldukları son an üzerinden bir bakış atıyor. Bunu yaparken de, diyalog kullanmayıp, bir betimlemede bulunmayan yönetmen, söylemini global bir zemine oturtuyor.
Uluslararası Göç Film Festivali Programı, https://www.instagram.com/migrationff/ Instagram adresi üzerinden herkesle buluşmaya hazırlanıyor. -Tamer Yazar-