Aralarında kadınların da yer aldığı 49 kişi sertifikalarını aldı
Hatay Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Dairesi Başkanlığı’nca düzenlenen proje kapsamında eğitim gören 49 gönüllü itfaiyeciler, sertifikalarını alarak göreve başladı.
Proje kapsamında 40 saatlik teorik ve uygulamalı eğitimin ardından girdikleri sınavı başarıyla tamamlayan, aralarında kadınların da olduğu kursiyerlere törenle sertifikaları verildi. Hatay Büyükşehir Belediyesi Başkanı Lütfü Savaş, törende yaptığı konuşmada, itfaiyecilerin uzak kaldığı ve gelmekte gecikebileceği alanlarda gönüllülerin yangınlara hızlıca müdahale ederek ekiplere zaman kazandıracağını söyledi.
Gönüllü itfaiyecilerin; yerinde müdahale, yangının büyümesini engelleme ve söndürülmesi noktasında katkı sunacağını aktaran Savaş, 26 mahallede gönüllü itfaiyecilerin olacağını kaydetti. Yaklaşık 1 yıl önce Alman Uluslararası İşbirliği Kurumu’nun (GIZ) desteğiyle projeye başladıklarına dikkat çeken Başkan Savaş, “Yangın riski yüksek ve ormanlık alanlardaki 7 mahallemizde, 3’er vatandaşımıza itfaiyecilik eğitimi ve yangın söndürme aracı verdik. Şimdi 19 mahallede daha bu uygulamayı hayata geçirerek, toplam 26 mahallemizde gönüllü arkadaşlarımız çıkabilecek yangınlara, bizim ekiplerimiz yetişene kadar ilk müdahaleyi yapacak. Böylelikle, olası can, mal, ormanlık alan ve bitki örtüsü kayıplarını en aza indirmiş olacağız. GIZ yetkililerine, şehrim ve ülkem adına canı gönülden teşekkür ederim” dedi.
Kadın itfaiyeci sayısını arttıracağız…
GIZ ile yürüttükleri işbirliğine devam edeceklerini söyleyen Başkan Savaş, “İşbirliğimiz devam edecek. Şehrimizde çıkan yangınlara, İtfaiye Daire Başkanlığı ekiplerimiz, yaklaşık 20-30 dakikada müdahale etmektedir. 26 noktadaki gönüllü arkadaşlarımız bize daha da güç verecek. Gönüllülerin desteğiyle, bu süreyi 3-6 dakikaya çekip yangının büyümesini önleyebileceğiz. Aramıza katılan tüm arkadaşlara başarılar diliyorum” dedi.
Başkan Savaş, gönüllü itfaiyecilere kadınların da katıldığını belirterek, “Kadın itfaiyecilerimizin ve gönüllü kadın itfaiyecilerimizin sayısının artmasını istiyoruz. Çalışmaları kadınlara anlatacağız” diye konuştu.
GIZ Qudra 2 Türkiye Program Koordinatörü Dagmar Blickwede ise projeye destek olmaktan mutlu olduklarını belirtirken, “Böylesi güzel bir proje teklifi ile geldikleri için HBB’ye teşekkür ederim. GIZ Qudra 2 ekibi olarak bu projeyi desteklemekten çok mutluyuz. Gönüllü arkadaşlarımızı tebrik ediyor, başarılar diliyorum” ifadelerini kullandı.
Başkan Savaş, Dagmar Blickwede ve itfaiye hizmetleri konusunda yeni projeler geliştirilen Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı’nın (UNDP) Proje Yetkilisi Seracettin Yüzgülen, gönüllü itfaiyecilere sertifikalarını ve teçhizatlarını verdi.
Gönüllüler mutlu…
Gönüllü itfaiyecilerden olan Zeynep Kandemir, “Kendi hayatımdan ödün vererek gönüllü oldum. Gönüllülük, bir ruh işidir. Bu vesileyle bir ağacı ya da canlıyı kurtarabileceksem, ne mutlu bana. Umarım hiç yangın çıkmaz, ama olası bir yangında ilk müdahaleyi yapacak olmaktan büyük onur ve gurur duyacağım” dedi.
Bir başka gönüllü itfaiyeci Cansu Sunaz da, “Bu işe gönüllü olarak başladım. Çünkü gönüllülük içten gelir. Hiçbir karşılık beklemeden bu işe karar verdim. Bu projede yer almak bana teklif edildiğinde, tereddüt etmeden kabul ettim. Traktör ve tanker kullanmayı biliyorum ve bu bilgilerimin boşa gitmesini istemiyorum. Erzin’de çıkan birçok yangına zaten gönüllü olarak destek verdim. Su taşıdım, yemek yaptım” açıklamasında bulundu.
Yayladağı ilçesinden gönüllü itfaiyeci Ahmet Alkaç da, “Çocukken itfaiyeci olmak isterdim. İtfaiyeci olamasam da, şu anda gönüllü itfaiyeci oldum. Bize bu imkânı sunan ve destek olan herkese teşekkür ederim” dedi. -Mehmet ÖZGÜN-