İyi günler sevgili okuyucu.
Medeniyetin beşiği, kültür ve sanatın ise adı konmamış öncülerinden biri konumundaki ilimiz Hatay ve özellikle merkez ilçelerimiz Antakya ve Defne, büyük bir eksik ile dikkat çekiyor. Cıvıl cıvıl bir kültür yaşamımız olmasına rağmen kentimizde ihtiyaca cevap verebilecek bir sanat galerisi yok. Bu güne kadar kentimizde sanatsal sergi ve benzeri faaliyetler devşirme mekanların içinde yapay sanat galerilerinde görücüye çıktı. Bu bizim ayıbımız değil mi?
İhtiyaca yönelik bu alandaki boşluğu bugüne kadar yerel yönetimler göremedi. Özel teşebbüs de nedense sanat galerisine yatırım yapmadı. Antakya Belediyesinin köprübaşındaki taş tarihi binası boşaldıktan sonra sanat galerisi olarak kullanıldı. Önceleri çok sevdik bu çabayı. Birbirinden güzel sergiler bu mekanda görücüye çıktı. Lakin bu mekanın sürekliliği olmadı. Ardından ilk alışveriş merkezi Prime Moll içinde bir bölüm sanat galerisi olarak işlev gördü. O da bir süre sonra kapandı. Şimdi yeni yeni restore edilerek turizme kazandırılan eski Antakya evleri, cafe ve restoran olmalarına rağmen mekanlarını kısmen sergi işleri için kullandırıyor. Ama bu yeterli değil.
Övündüğümüz Antakya bu alandaki boşluğu yıllardır doldurabilmiş değil.
Üstelik kentimize çok önemli katkılar sunmasını arzu ettiğimiz Üniversitemizde Güzel Sanatlar Fakültesi de var. Burada çok değerli sanatçılar yetişiyor. Birbirinden kıymetli ve yetenekli hocalarımız var. Kiminle konuşsak sergi salonu yetersizliği ve eksikliğinden dem vuruyor.
Kültür ve sanata kim yatırım yapar?
Bir sanat galerisini kim ya da kimler açar? Bu soru sorulduğunda gözler ister istemez yerel yönetimleri, belediyeleri, Valiliği, İl özel idaresini, Ticaret ve sanayi odasını, Ticaret Borsasını, İş adamları derneklerini ve büyük kurumsal organizasyon ya da vakıfları arıyor. Kusura bakmasınlar ama bu alanda bu güne kadar boy göstermekte olan tüm kurumlarımız sanata dair yatırım konusunda gözlerini kapalı tutmaktadır.
Halbuki nitelikli, ulaşılabilir, merkezi ve işlevsel bir ya da birden fazla sanat galerimiz olsaydı, kültürel ve sanatsal yaşamımızda büyük bir hareketlilik ve canlılık yaşanırdı. Şehir ve yurt dışından bir çok sanat eseri ilimize akardı. Havaalanı avantajımız ile bu sanat galerilerinde çok önemli eserleri görme, inceleme ve tanıma şansı yakalardık. Bu alandaki canlılık kentin kültür birikimine vereceği destek dışında yetişmekte olan sanatçı gençlerin de önünü açardı. Büyük bir rutin ve ezberin içinde sıkışmış olan halk, zor yaşam koşulları içinde hayatına anlamlı bir renk katar, sinema salonları, tiyatro ve sahne sanatları dışında çoluğunu çocuğunu alıp bu galerileri gezer, zengin bir yaşam profili ortaya koyardı.
Ah ne güzel olurdu.
Buradan Hatay’ımızın yönetici konumunda boy gösteren sorumlularına ricamız var. Lütfen kentimize kullanım amacı sadece ve sadece sanat galerisi olan bir ya da birden fazla mekan kazandırın. Bu yarınlarımıza yapacağınız en ciddi katkı olacaktır.
Düşündüğünüzden ve hayal ettiğinizden çok daha fazla yetenekli, üretken, yaratıcı gençlerimiz var. Yol açıldığında kültür ve sanatın peşinden gidecek aydınlık bir toplum hüviyetindeyiz. Bu aydınlık toplumun önünü ihtiyaç duyulan alt yapı yatırımlarıyla açmak kente yapılacak en hayırlı işlerden biridir.
Kısaca;
Kentimizin SANAT GALERİSİNE İHTİYACI var.
İyi çalışmalar.