Görüş ayrılıkları arttı…

‘Dışlanıyorum’ diyen de! Siyasetin Türkiye’sinde yapılan son araştırma, Türkiye’de kutuplaşmanın boyutlarını ortaya koydu. TurkuazLab’in Türkiye’de Kutuplaşmanın Boyutları Araştırması’nın üçüncüsü, sonuçları itibariyle dikkat çekici bir ülke tablosu yarattı. Çalışma, Türkiye seçmen nüfusunu temsil eden 4006 kişiyle, çok aşamalı katmanlı örneklem yöntemi kullanılarak seçilen, Hatay dahil 29 ilde, 500 örneklem noktasında gerçekleştirildi. Araştırmaya göre, Türkiye’de görüş ayrılıkları […]

‘Dışlanıyorum’ diyen de!

Siyasetin Türkiye’sinde yapılan son araştırma, Türkiye’de kutuplaşmanın boyutlarını ortaya koydu.

TurkuazLab’in Türkiye’de Kutuplaşmanın Boyutları Araştırması’nın üçüncüsü, sonuçları itibariyle dikkat çekici bir ülke tablosu yarattı. Çalışma, Türkiye seçmen nüfusunu temsil eden 4006 kişiyle, çok aşamalı katmanlı örneklem yöntemi kullanılarak seçilen, Hatay dahil 29 ilde, 500 örneklem noktasında gerçekleştirildi.
Araştırmaya göre, Türkiye’de görüş ayrılıkları artarken, diğer Parti taraftarları ise ahlaki olarak aşağıda görülerek ötekileştiriliyor.
-DIŞLANMA!-
Araştırma çalışması, bazı kimlik gruplarının, sistematik olarak ayrımcılık ve dışlanmayla karşı karşıya kaldıklarını ifade ettiklerini gösteriyor. HDP taraftarlarının %55’i iş başvurularında, %54’ü karakollarda, %50’si devlet dairelerinde, %40’ı üniversitelerde, %38’i hastanelerde, %38’i lüks mağazalarda ve %32’si sokakta “kötü” davranışla karşılaştıklarını söylüyor. CHP taraftarlarının, görece daha fazla “kötü” davranışla karşılaştıklarını söyledikleri yerler; %22’yle iş başvuruları, %18 karakollar ve %17 devlet daireleri. İYİ Parti taraftarlarının %13’ü, iş başvurularında, diğer gruplara kıyasla kötü davranış gördüklerini düşünüyor. AK Parti ve MHP taraftarları arasında, sayılan yerlerde diğer gruplara kıyasla kötü davranıldığını düşünenlerin oranı ise yok sayılacak kadar az.
-GÖRÜŞ AYRILIĞI!-
Araştırmaya katılanların %52’si, geçmişe kıyasla Türkiye’de görüş ayrılıklarının arttığını, %42’siyse geçmişte de ülkemizde benzer oranda görüş farklılıkları olduğunu düşünüyor. AK Parti (%60) ve MHP (%61) taraftarları arasında, Türkiye’de de geçmişte benzer görüş ayrılıkları olduğu görüşünün daha fazla kabul edildiğini görüyoruz. CHP (%70), HDP (%67) ve İYİ Parti (%65) taraftarlarıysa, günümüzde görüş ayrılıklarının daha fazla olduğunu düşünüyor.
-Tamer Yazar-

Exit mobile version