Görüşmek İstemeyen Kim?

Vakıflar mı Büyükşehir Belediyesi mi? Fotoğraflara da yansıdığı kadarıyla, sahipsizliğin faturasında, ‘para edebilecek’ malzemeleri sökmeye çalışanların hedefinde kalan Vakıf İşhanı, Vakıflar Bölge Müdürlüğü ile Hatay Büyükşehir Belediyesi arasında sıkışmaya ve kent gündeminin ilk sırasını işgal etmeye devam ediyor. Peki, çözüm için konuşuyor muyuz? Bugüne kadar hakkında çok yazılan, çok sorgulanan ve ne olacağına dair biriken […]

Vakıflar mı Büyükşehir Belediyesi mi?

Fotoğraflara da yansıdığı kadarıyla, sahipsizliğin faturasında, ‘para edebilecek’ malzemeleri sökmeye çalışanların hedefinde kalan Vakıf İşhanı, Vakıflar Bölge Müdürlüğü ile Hatay Büyükşehir Belediyesi arasında sıkışmaya ve kent gündeminin ilk sırasını işgal etmeye devam ediyor. Peki, çözüm için konuşuyor muyuz?

Bugüne kadar hakkında çok yazılan, çok sorgulanan ve ne olacağına dair biriken sorulara cevap aranan Vakıf İşhanı, Antakya’nın doğu yakasının en merkezi noktasında, Asi Nehri’nin yanı başında, hakkında verilecek kararı bekliyor. Olası bir depremde yıkılma tehlikesi olduğu ve hazırlanan bir raporla yıkımına karar verildiği kamuoyu ile bir süre önce paylaşılan İşhanı, tahliyelerin ardından yaşadığı yalnızlığın faturasını ise fotoğraf karelerine yansıyan detaylarla paylaşıyor!
-EKMEK PARASI!-
Yaşananlara şahit olan bir vatandaş, şunları söyledi:
“Sahipsiz bırakırsan, olacağı bu! Binayı talan ediyorlar, kimine göre! Bence değil! Onlar da ekmek paralarının peşinde! Değil mi? Anlayacağınız, binaya sahip çıkmayanlara sormak lazım, içeride yaşananları. Aslında senin ya da benim gördüğümü yetkililer görmüyor mu? Adamlar bu işi güpegündüz yapıyor. İçeride para edecek aksamları söküp çıkartıyor. Ardından da yüklendikleri ile gidiyor. Dedim ya, ekmek parası! Ama konu onlar değil, ama bu binayı hala burada tutanlar! Sorun ne sahi? Neyin kavgası yaşanıyor da bizler bilmiyoruz?”
-TALEBE RED!-
Vatandaşın ‘kavga’ diye ifade ettiğine dair bir turizmcinin söyledikleri ise oldukça dikkat çekici…
“Sizin de daha önce ifade ettiğiniz bir şey vardı! Vakıflar Bölge Müdürlüğü ile Hatay Büyükşehir Belediyesi arasında bu konuda bir sıkıntı mı var, diye! Bana gelen haberler, olduğu yönünde! Aslında, belediyenin burada yeşil alan ısrarı var, bu net. Vatandaş da aynı düşüncede. Vakıflar, hala İşhanı konusunda ısrarcı mı, bilinmiyor. Çünkü son dönemde onlardan hiçbir açıklama kamuoyuna yansımadı. Ama bizlere gelen bir bilgi var, ki siz de onu dile getirdiniz… Bilgi, Vakıflar Bölge’nin Büyükşehir ile görüşme talebi olduğu yönünde! Aslında garip olan, böyle bir talep var, ama Büyükşehir’in şu ana kadar bu talebe cevap vermediği söyleniyor. Hatta bu durum birkaç kez tekrarlanmış. Ama cevap ve görüşme teyidi alınamamış! Eğer durum gerçekten de bize gelen bu duyumlar noktasındaysa, bu şehre yazık! İki kurumun tartışmasında olan Antakya’ya oluyor demek! Bu kısım Sayın Vali’ye yansımamıştır. Bence, Sayın Vali’nin devreye girmesi, Adalı Konağı’nda olduğu gibi, icra makamı olarak karar alma-sı gerekiyor. Aksi halde bu yaz da eldeki ile kış dönemini selamlayacağız!”
-NE DENMİŞTİ?-
Vakıflar Bölge Müdürlüğü ile Hatay Büyükşehir Belediyesi arasında ‘görüşme’ talebinin cevaplanmaması noktasında yaşandığı ileri sürülen sıkıntılı sürecin nasıl sonuçlanacağı henüz net değil, ancak devreye girmesi istenen Vali Rahmi Doğan’ın Hatay 2018-2023 İl Turizm Stratejisi ve Eylem Planı Çalıştayı kapsamında Antakya için paylaştıkları oldukça net…
“İnsanlar buraya tatil için geliyorlar ve para harcıyorlar. Eğer geldiklerinde istediklerini bulamazlarsa buradan mutsuz ayrılırlar. Buda bizim için olumsuz bir propaganda anlamına gelir. Hatay’ın bir imajı var. Hatay isminin bir ağırlığı var. Ama gelen insanlar geldiklerinde bu kaliteyi ve beklentileri bulamazlarsa buradan mutsuz ayrılırlar. Bu da bizim aleyhimize bir durum.
Göreve başladıktan sonra bir takım çalışmalar yaptık. Turistlerin en çok vakit geçirdikleri yerleri tespit ettik ve o bölgenin trafikten arındırılması için yaklaşık iki aydır bir çalışma yapmaktayız. Oradaki teklifimiz, en azından bu bölgenin, bir kısmı merkezden başlayarak kademeli olarak çevreye doğru yayalaştırma yapmak. İnsanlar bu bölgeye geldiklerinde, en azından yürüyebilecekleri bir yol olsun. Trafik olmasın, tarihi sokaklarda çok rahat bir şekilde dolaşabilsinler. Buradaki eğlence mekanlarında, kafelerde oturabilsinler. Bu düşünceyle, Büyükşehir Belediyesi ile İl Emniyet Müdürlüğümüzle birlikte bir çalışma yürütüyoruz. Tabi burada Büyükşehir Belediyesinin duruşu çok önemli. Ulucami ile Kurtuluş Caddesi arasındaki bölgeyi merkezden başlayarak trafiksiz bir alan oluşturma düşüncemiz var. Burada yapacağımız çalışma ile bazı yolların trafiğe kapatılması şeklinde.”
Vali Doğan’ın Çalıştay’da paylaştığı bir diğer tespit ise bugünkü tartışmalı durumun ana nedeni gibi…
“Hatay olarak şöyle bir baktığımızda, çok farklı sosyal yapılar ve farklı noktalara ulaşabilecek sanatçılarımız, işadamlarımız, siyasetçilerimiz varken, bir Gaziantep gibi ilin sorunları anlamında bir araya gelemiyoruz. Yani ilin bir sorunu var, herkes bu sorunu biliyor, ama çözüm noktasında kimse bir şey yapamıyor.” -Tamer Yazar-

Exit mobile version