Hatay’da “Beyaz Baston Haftası” ilginç etkinlikleri
Gözler bantlanarak; yürüme, bardağa su doldurma ve bilgisayar masasında oturma egzersizleri yapıldı.
Ocak ayının ikinci haftasında kutlanan “Beyaz Baston Haftası” etkinliği kapsamında, ilimizde de değişik etkinlikler gerçekleştirildi. Her yıl 7-14 Ocak tarihlerinde gerçekleştirilen “Beyaz Baston Haftası” kutlama etkinlikleri içinde; gözler bantlanarak yürüme, bilgisayar masasında oturup bilgisayar kullanma, elindeki su şişesiyle bardağa su doldurma ve içme gibi etkinlikler gerçekleştirildi. Bir-iki dakika da olsa, kişilerin, gözleri kapalı olduğunda neleri görüp göremeyecekleri ve neyi yapıp yapamayacaklarını ortaya çıkartan egzersizler sırasında, gülüşmelere yol açan durumlar da yaşandı.
Toplumda farkındalık oluşturmak amacıyla, her yıl dünyada 7-14 Ocak tarihleri arası, Beyaz Baston Körler Haftası olarak kutlanıyor.
BEYAZ BASTON NEDİR?
1921 yılında, Londra’da, bir trafik kazası sonucu görme yetisini kaybeden bir fotoğraf sanatçısı, dış dünyanın kendisini fark etmesi ve dikkat çekmesi için, bastonunu beyaza boyayarak dolaşmaya başlar. Bu deneyim o denli başarılı olur ki, 1931′de Fransız Körler Örgütü, körlerin bastonunun beyaza boyanmasını ve “Beyaz Baston” adıyla simgeleştirilmesini kararlaştırır. Ve bu simgeyle beraber, dünyada her yıl Ocak ayının ikinci haftası olan 7-14 Ocak tarihleri, ‘Beyaz Baston Körler Haftası’ olarak kabul edilir. Bu hafta içinde, resmi ve sivil çeşitli kuruluşlar, yaptıkları etkinliklerle göz sağlığının önemini vurgularken, görme engelli kişilerin bu durumdan kaynaklanan sorunları için de çözüm yolları araştırılır.
Görme yeteneğinin bulunmaması ya da yitirilmiş olması anlamına gelen körlük; görme merkezinin ya da görme sinirinin zarar görmesi ya da çeşitli hastalıklar sonucu sonradan ortaya çıkabildiği gibi, doğuştan da gelebilir. Dünyada 10 milyon kadar kişinin, çoğunlukla önlenebilir nedenler yüzünden görme yeteneğinden yoksun kaldığı sanılmaktadır.
Görme duyusu hayati önem arz ettiği için, göz sağlığını koruyarak, sonradan oluşabilecek görme kaybının önüne geçilebilir. Özellikle periyodik göz kontrollerinin yapılması, birçok göz hastalığının henüz belirtileri başlamadan önlenmesini ve gerekli tedbirlerin alınmasını sağlayacaktır.
Göz muayenesi asla ihmal edilmemeli, rutin kontroller atlanmamalı, sağlık kurumlarımızda muayene olup, doktorlarımızın verdiği tedaviye uyulmalı, gözlük ve lens alırken mutlaka muayene olmalı ve rastgele yerlerden gözlük ve lens alınmamalıdır. Hastaların bu konuda duyarlı olması, en küçük bir şikâyeti dikkate alması göz sağlığı acısından çok önemli. -Selvi Günay-