Gübredeki fiyat artışları kontrol altına alınmalı

Milletvekili M.Necmettin Ahrazoğlu,önerge ile çiftçilerin sorunlarını gündeme getirdi MHP Hatay Milletvekili Mehmet Necmettin Ahrazoğlu, bir grup milletvekiliyle birlikte TBMM Başkanlığı’na ilettiği önergede çiftçilerin sorunlarını gündeme getirdi, gübredeki fiyat artışlarının kontrol altına alınmasının önemine vurgu yaptı. Tarımın, gelişmişlik düzeyine bakılmaksızın bütün ülkeler için hayati bir öneme sahip, vazgeçilemez, stratejik ve hassas bir sektör olduğuna değinen Milletvekili […]

Milletvekili M.Necmettin Ahrazoğlu,önerge ile çiftçilerin sorunlarını gündeme getirdi

MHP Hatay Milletvekili Mehmet Necmettin Ahrazoğlu, bir grup milletvekiliyle birlikte TBMM Başkanlığı’na ilettiği önergede çiftçilerin sorunlarını gündeme getirdi, gübredeki fiyat artışlarının kontrol altına alınmasının önemine vurgu yaptı.
Tarımın, gelişmişlik düzeyine bakılmaksızın bütün ülkeler için hayati bir öneme sahip, vazgeçilemez, stratejik ve hassas bir sektör olduğuna değinen Milletvekili M.Necmettin Ahrazoğlu, millî gelire önemli katkıları yanında, genellikle toplumun gelir düzeyi en düşük kesiminin üretici olarak yer aldığı ve geçimini sağladığı tarım ürünleri itibarıyla hayatı devam ettirmenin en önemli kaynağı olduğunu bildirdi.
Ülkemiz ekonomisi, sosyal dokusu, nüfus yapısı, coğrafyası, jeopolitik konumu ve yapısal sorunları ile tarımın sağlayabildikleri bir arada düşünüldüğünde sektörün Türkiye için önemi ve vazgeçilmezliğinin daha kolay anlaşılabileceğini belirten Milletvekili M.Necmettin Ahrazoğlu, tarımsal üretimi artırmak ve birim alandan daha çok ürün alabilmek için en önemli etkenlerden birisinin de gübreleme olduğunu, gübrelemenin, ürünün kalite ve miktarındaki artışın iyi bir tohumdan sonraki en önemli unsuru olduğunun bilindiğini bildirdi.
Gübre fiyatındaki artışlar çiftçiyi tedirgin ediyor …
Gübre fiyatlarının geçtiğimiz yıllarda yaşanan ve yüzde 55 ilâ yüzde 90’lara varan yüksek artışlarının üretici kesimi tedirgin ettiğini ve çiftçilerin bu ürünleri kullanamaz hâle geldiğine değinen Milletvekili M.Necmettin Ahrazoğlu, bunun da hem ürünün kalitesi hem de üretim miktarının düşmesine neden olduğunu ifade etti ve önergede şunlara yer verdi: “Üreticinin en önemli girdileri arasında yer alan gübrenin her yıl özellikle de çiftçilerimize en lazım olduğu dönemlerde fiyatının artması gübre kullanımının daha da düşmesine neden olmaktadır. Son göstergeler incelendiğinde, çiftçilerimizin gübre kullanımının fiyatların yükselmesi oranından her yıl düştüğü görülmektedir.
Tarımsal faaliyetler konusunda dünyadaki rakiplerine göre üretim girdi maliyetlerinin (mazot, gübre, tohum vs.) altında ciddi ölçüde ezilen üreticilerimiz, en önemli girdi maliyeti olan gübrenin tam kullanım döneminde hiçbir ekonomik kritere uymayacak oranlarla artan fiyatlarla karşılaşmıştır. Bu artış günbegün devam etmektedir. Ürün maliyetlerinde gübre masraf oranının buğdayda yüzde 12, pamukta yüzde 19, mısırda yüzde 20 dolayında olduğu ve tarımsal üretimin iki temel girdisi olan gübre ve mazotta desteklerin devam etmesine rağmen gübre fiyatlarındaki artış nedeniyle açıklanan destek miktarı yaralara merhem olmamaktadır. Çiftçinin zamanında ve yeteri miktarda gübre kullanımının sağlanması için fiyat artışları karşısında destek miktarı da buna paralel artırılmalı ve ödemeler gübrenin yoğun kullanıldığı dönemden önce yapılmalıdır. Mazot, makine çeki gücü giderlerinin önemli bir bölümünü oluşturmaktadır. Son yıllarda akaryakıt ve gübre fiyatlarındaki hızlı artış dikkate alındığında ürün maliyetlerindeki artışta bu iki girdinin önemli payı olduğu ortaya çıkmakta ve bu nedenle de çiftçiye yapılacak mazot ve gübre desteklerinin önemi açıkça görülmektedir. 1 Ocak 2016 tarih ve 29580 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan 2015/8353 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı’yla Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından tescil edilmiş gübrelerin ve ham maddelerin KDV oranı 1 Ocak 2016 tarihinden itibaren yüzde 18’den yüzde 1’e indirilmesine rağmen, kimlerin üretici kabul edileceği ya da hangi ham maddelerin bu kapsama gireceğinin açık olarak belirtilmemesi sorun yaşanmasına neden olmaktadır. Üretimin devamlılığı ve verimin artırılması açısından gübredeki bu fiyat artışlarının Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından yakından takip edilmesi ve gerekli önlemlerin hızlı bir şekilde alınması gerekmektedir. Netice olarak gübreler bitkilerin büyümesi için gerekli gıdayı ihtiva eden maddelerdir. Gübre kullanımı ve gübre fiyatlarındaki artışların nedenlerinin araştırılması ve gerekli önlemlerin alınması amacıyla Meclis araştırma komisyonu kurulmasını arz ederiz.”
-Mehmet ÖZGÜN-

Exit mobile version