Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Gübre’ye de zam!

Çiftçiler, yılda neredeyse % 80’in üzerinde artan gübre zammının üretim

Çiftçiler, yılda neredeyse % 80’in üzerinde artan gübre zammının üretim için en büyük tehdit olduğu uyarısını yaparak, “Tarımdaki maliyet artışı, soframıza da yansıyacak” tespitinde duruyor.

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından birkaç gün önce açıklanan desteklemelerin hemen ardından gübreye zam gelmesi, çiftçileri şokta bıraktı. Yılda % 80’e varan gübre zamlarının üretimi olumsuz yönde etkilediği kaydedilirken, yüksek gübre fiyatı nedeniyle kullanımın azalacağı, üretimin ve kalitenin de düşeceği uyarısı yapılıyor. Üretimin, gübre zamım dolayısıyla azalmasının da gıda fiyatlarını arttıracağı, çiftçinin yaşadığı bu fiyat artışlarının ise dolaylı olarak soframıza kadar yansıyacağı konuşuluyor.

DAP gübresine dün bir zam daha geldi. DAP gübresinin tonu, 7 bin 800 TL’den 7 bin 950 TL’ye çıktı. Böylece bir dekar buğday ekmek için kullanılan gübrenin maliyeti 9 TL zamlanmış oldu. Sadece bu son zam bile, çiftçiye dekar başına verilen gübre desteğinde yapılan 4 liralık artışı geçti. Ziraat Mühendisleri, “Önümüzdeki sene gübreden dolayı büyük rekolte düşüşleri olacak” uyarısı yapıyor.

Ziraat Mühendisleri ve üreticiler, mevcut tablo için şöyle diyor:

“18 Ekim’de tonu 7 bin 200 TL olan DAP gübresi, 25 Ekim’de 7 bin 800 TL’ye çıkmıştı. Bugün gelen son zamla beraber, DAP gübresi 7 bin 950 TL oldu. Böylece bir dekar buğday ekmek için kullanılan gübrenin maliyeti 9 TL zamlandı.

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, bir hafta önce, çiftçiye yapılacak gübre desteklerini açıklamıştı. Dekar başına gübre desteğini 4 lira artırdıklarını belirten Pakdemirli, bu desteğin, 2021 üretim yılı için 20 lira olarak ödeneceğini duyurmuştu.

Bir dekar buğday ekmek için kullanılan gübre maliyetine gelen 9 TL’lik son zam bile, çiftçiye dekar başına verilen gübre desteğinde yapılan 4 liralık artışı geçti. Yani gübre için destek artırıldı, ama bir gün içerisinde gelen zam, artırılan desteğin iki katından fazla. Yuttu gitti!”

Maliyetle orantılı bir şekilde gübre desteğinin artırılması gerektiğini söyleyen üreticilerin anlatımı şöyle:

“Şu an tohum ekiyoruz, buğday ekiyoruz. Ama buğdayda 30 kilogram taban gübresi kullanırken, bu yıl fahiş gübre fiyatlarından dolayı 15 kilograma çekmek zorunda kaldık. Önümüzdeki sene gübreden dolayı büyük rekolte düşüşleri olacak.” -Cemil Yıldız-