Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Gümrüklerde 74,8 Milyar Liralık Kaçağa Geçit Verilmedi

Ticaret Bakanlığına bağlı Gümrük Muhafaza ekipleri, yılın ilk 9 ayında

Ticaret Bakanlığına bağlı Gümrük Muhafaza ekipleri, yılın ilk 9 ayında gerçekleştirdiği operasyonlarla 74,8 milyar lira değerinde kaçak eşyayı ele geçirdi. AA muhabirinin edindiği bilgiye göre, faaliyetlerin amacı ekonomide kayıt dışılığı önlemek, vergi kayıplarını engellemek ve toplum sağlığı ile güvenliğini tehdit edebilecek girişimleri bertaraf etmek.

Ocak-eylül döneminde 5 bin 349 operasyon düzenleyen ekipler, geçen yılın aynı dönemine göre operasyon sayısında yüzde 4, ele geçirilen eşyaların değerinde ise yüzde 130 artış sağladı. En fazla kaçak eşya İstanbul Havalimanı’nda ele geçirilirken, bunu Gürbulak ve Kapıkule Gümrük Kapıları takip etti. Kaçak ürünler arasında en çok rastlanan madde ise uyuşturucu oldu.

Gümrüklerde kaçakçılığı önlemek için x-ray tarama sistemleri, mobil x-ray araçlar, uyuşturucu ve kimyasal madde teşhis cihazları, videoskop, yoğunluk ölçüm cihazları ve dedektör köpekler gibi modern teknolojiler kullanılıyor. Tarama sistemleri, ekonomik ömürlerini tamamladıkça Milli Tarama Sistemleri Projesi kapsamında yerli üretim cihazlarla yenileniyor.

Gümrük Muhafaza yetkilileri, teknolojinin etkin kullanımı ve sürekli denetimle kaçakçılığa geçit verilmediğini vurguladı.