Gün de güzel, kutlama da!

Peki ya çözümler! Engelsiz Yaşamı Sevenler Derneği Başkanı Mehmet Mustafa Canbulat, engelli bireylerin ‘ulaşılabilir kent’ ve ‘ulaşılabilir yaşam’ başlıklarındaki sorunlarının giderilmesi için politikalar üretilmesi gerektiğini söyledi. Engelsiz Yaşamı Sevenler Derneği Başkanı Mehmet Mustafa Canbulat, engellilerin sorunlarına dikkat çekmek ve onları daha iyi anlayabilmek için her sene 3 Aralık’ta kutlanan ‘Uluslararası Engelliler Günü’ için konuştu. Bu […]

Peki ya çözümler!

Engelsiz Yaşamı Sevenler Derneği Başkanı Mehmet Mustafa Canbulat, engelli bireylerin ‘ulaşılabilir kent’ ve ‘ulaşılabilir yaşam’ başlıklarındaki sorunlarının giderilmesi için politikalar üretilmesi gerektiğini söyledi.

Engelsiz Yaşamı Sevenler Derneği Başkanı Mehmet Mustafa Canbulat, engellilerin sorunlarına dikkat çekmek ve onları daha iyi anlayabilmek için her sene 3 Aralık’ta kutlanan ‘Uluslararası Engelliler Günü’ için konuştu. Bu günün, toplumsal algıyı ve farkındalığı arttırmasını beklediklerini ifade eden Canbulat, “3 Aralık Dünya Engelliler Günü’nün, engellilere yönelik özel konut konfigürasyonundan, kentsel planlama ve tasarıma, eğitim ve sosyal yaşama katılımlarından işe yerleştirilmelerine kadar birçok sorunun çözüme kavuşabilmesine yönelik strateji ve politikaların oluşumuna vesile olmasını umut ediyorum. Böylelikle, toplumumuzun önemli bir kesimine et uzatmamızı önleyen bir engellilikten de kurtulmuş olacağız” dedi.
-ÜNİVERSİTELER!-
Hatay’daki Mustafa Kemal Üniversitesi ve İskenderun Teknik Üniversitesi’nin de dahil olduğu, 3 Aralık Dünya Engelliler Günü’ne özel, Yükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından yapılan anket ise kampüslerin ‘engelli’ hassasiyetini ortaya koydu.
Yükseköğretim Kurulu, 3 Aralık Dünya Engelliler Günü kapsamında, engelli öğrencilerin eğitime erişimindeki mevcut durumu analiz etmek üzere, bu kapsamda bir çalışma daha yürüttü. Kovid-19 küresel salgını sürecinde, engelli öğrencilere yönelik olarak alınan tedbirleri ve mevcut durumu değerlendirmek üzere, YÖK Engelli Öğrenci Çalışma Grubu’nda yer alan Akademisyenler tarafından hazırlanan anket, çarpıcı sonuçları da beraberinde getirdi.
Ankete, 195 yükseköğretim kurumu katıldı. Uzaktan eğitim sürecinde alınan tedbirler ile öğrenciler ve ailelerine yönelik psikososyal destekler sorgulandı. Buna göre, ankete katılan 195 üniversitede; 32 bin 452’si erkek, 15 bin 707 kız olmak üzere, toplam 48 bin 159 engelli öğrenci eğitim alıyor. Bu öğrencilerden 8 bin 317’si görme engelli, 2 bin 777’si işitme engelli, 149’u zihinsel engelli, 22 bin 618’i fiziksel engelli, 64’ü otizmli, 182’si konuşma bozukluğu, 347’si öğrenme güçlüğü ve 12 bin 610’u diğer engel gruplarında iken, 1095’inin engel grubuna ilişkin bilgi verilmedi.
116 üniversitenin (yüzde 59,48) koronavirüs komisyonunda engelli öğrencilere yönelik çalışma yapılırken, 79’unda (yüzde 40,52) bu gerçekleştirilmedi. Engelli öğrencilerin internet erişimleri ve internet alt yapısı, 162 üniversitede (yüzde 83,08) sorgulanırken, 33’ünde (yüzde 16,92) sorgulanmadı. Ankete katılan 162 üniversitede, (yüzde 83,08) engelli öğrencilerin aksayan eğitim faaliyetlerini telafi etmeye yönelik çalışmalar yapılırken, 33 üniversitede (yüzde 16,92) bu çalışmalara yer verilmedi.
“Uzaktan öğretim sisteminde derslerden yüz yüze eğitimdeki verimi aldığınızı düşünüyor musunuz” sorusuna, 81 üniversite (yüzde 41,54) “evet”, 114 üniversite (yüzde 58,46) “hayır” yanıtını verdi. Ancak üniversitelerden 178’i (yüzde 91,28), uzaktan öğretimle ilgili uygulamaların salgın sonrası yüz yüze eğitim döneminde de devam etmesini istedi.
Bunun yanında, uzaktan eğitim derslerinde alt yazı uygulaması sadece 36 üniversitede (yüzde 19,35), işaret dili tercümanı uygulaması ise 8 üniversitede (yüzde 4,30) yer aldı.
Ankete katılan 132 üniversite (yüzde 70,97), uzaktan eğitim uygulamalarında engelsiz erişim kapsamında öğrencilere zengin doküman kaydı yaptığını, sadece 51 üniversite ise sınav uygulamalarında engelli öğrencilere yardımcı malzeme ve cihaz yardımı yapıldığını bildirdi.
-Tamer Yazar-

Exit mobile version