Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Gündem: Arıtma Tesisi

Savaş; Turunçlu’ya, Narlıca tesisinin bir benzerinin yapılarak sorunun çözüleceğini söyledi.

Savaş; Turunçlu’ya, Narlıca tesisinin bir benzerinin yapılarak sorunun çözüleceğini söyledi. HAMOK’lu Başkanlar ise toplumda mevcut tesis taşınmadan sorunun çözülemeyeceği algısı olduğuna dikkat çekerken, halk yararına olan her adımda bölge halkıyla istişare istedi.

Hatay Büyükşehir Belediye (BŞB) Başkanı Lütfü Savaş, HATSU Genel Müdürü İkbal Polat ve kurumun üst düzey yöneticileri ile birlikte, Hatay Akademik Meslek Odaları Koordinasyon Kurulu (HAMOK) Başkanlarıyla, Turunçlu’daki arıtma tesisi konusunu görüştü.
HAMOK üyesi Meslek Odaları Başkanları, davet üzerine, Antakya’ya bağlı Narlıca Mahallesi’nde Hatay Büyükşehir Belediyesi tarafından yaptırılarak iki yıl önce hizmete giren Küçükdalyan-Narlıca (Membran Biyoreaktör) Teknolojili Atıksu Arıtma Tesisi’ne gitti. Buradaki tesisle ilgili olarak; Başkan Savaş, HATSU Genel Müdürü İkbal Polat ve Uzman Şeyda Demliroğlu tarafından, konuk Başkanlara bilgiler aktarıldı
Narlıca’daki, HATSU’ya ait tesiste yapılan istişare toplantısında; HATSU Genel Müdürü Muhammed İkbal Polat, HATSU Genel Müdür Yardımcısı Hüsna Karayazgan, İşletmeler Daire Başkanı Fatma Öncü Dönmez ve HATSU teknik ekibi de hazır bulundu.
HATSU’da görevli Çevre Mühendisi Şeyda Demiroğlu, Turunçlu’ya da benzer sistemde yapılması planlanan Küçükdalyan-Narlıca (Membran Biyoreaktör) Teknolojili Atıksu Arıtma Tesisi ile ilgili teknik bilgi aktarırken; tesisin giriş yapısı, giriş terfi, kum tutucu ünitesi, dengeleme havuzları, havalandırma havuzları, membran havuzları ve laboratuvarlarına yönelik bir brifing sundu.
Membranın işletmesi, periyodik bakımı ve ömrüne yönelik teknik bilgilerin de aktarıldığı toplantıda, Turunçlu’da yapılması planlanan tesisin hacmi, hitap edeceği nüfus sayısı, inşa edilmesi planlanan alan, çevresel etkenler ve proje aşamasında çıkarılan raporlar istişare edilip tartışıldı.
Uzman sunumları sonrası bir değerlendirme yapan Hatay BŞB Başkanı Lütfü Savaş, Turunçlu’da temiz su biriktirmeye araç olacak bir set yapmak istediklerini kaydetti, biriken temiz suda insanların balık tutmasını, kokunun son bulmasını, oradaki 5 mahallede habitatın devam etmesini sağlama amacında olduklarını ifade etti.
HATSU Genel Müdürü İkbal Polat da; Defne Turunçlu’da yapılacak tesisin giriş havuzlarının kapalı şekilde konumlandırılacağını, koku giderici sistemlerin olacağını belirtti, yapılacak tesiste de kokunun kapalı sistemde kendi içinde bertaraf edileceğini ve kokunun sıfırlanmış düzeyde olacağını vurguladı.
HAMOK Dönem Sözcüsü Nebil Seyfettin ise konuşmasında, Turunçlu Atıksu Arıtma Tesisi’nin kaldırılmaması halinde sorunun bitmeyeceği yönünde algılar oluştuğunu aktararak, Meslek Odaları olarak, var olan durumun bilimsel yolla çözülmesi ve halk yararına olan her adımın istişare halinde ilerlemesi görüşünde olduklarını aktardı.
Turunçlu’da yapımı planlanan tesisin istişare edildiği toplantıda, Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği’nden; Çevre Mühendisleri Odası, İnşaat Mühendisleri Odası ve Makine Mühendisleri Odası tarafından, bağımsız ve bilimsel olarak, tesisin halk sağlığına ve çevre sağlığına olumsuz bir etkisi olup olmayacağına yönelik oluşturulacak rapora göre adımların atılacağı konusunda ortak bir kararda mutabık kalındı. -Cemil Yıldız-