Hatay, Ankara, Adana, Gaziantep, İzmir, Malatya, Manisa, Mersin, Ordu ve Şanlıurfa’da hayata geçen program, çocuk işçiliğinin önlenmesine katkı verirken, çalışan çocuklara ve ailelerine de destek sağlıyor.
Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu (TESK) olarak çocuk işçiliği ile kararlı bir mücadele sürdürdüklerini söyleyen TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, dün başlayan ve bugün de devam edecek olan Çalıştay (TESK & UNICEF Çocuk Hakları ve İş İlkeleri Programı İDDG Çalıştayı) ile beraber, çocuk işçiliğine dair tüm tarafları bir araya getirmeyi hedeflediklerinin altını çizdi.
-10 İLDE-
Palandöken, Hatay’ı da yakından ilgilendiren konuya dair şu bilgiyi verdi:
“2018 yılını Çocuk İşçiliği ile mücadele yılı ilan eden Başbakanlık Genelgesi doğrultusunda, Konfederasyonumuz ile Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF), Çocuk Hakları ve İş İlkeleri Programı’nı yürütmektedir. TESK ve UNICEF arasındaki işbirliğinin temel amacı, çocuk işçiliğinin önlenmesine katkı, çalışan çocuklara ve ailelerine destek sağlamaktır. Geride kalan 10 ayda programın hedef illeri olan Hatay, Ankara, Adana, Gaziantep, İzmir, Malatya, Manisa, Mersin, Ordu ve Şanlıurfa’da bin 500 çalışan ve yöneticiye çocuk işçiliği konusunda farkındalık eğitimleri verdik. Son bir aydır da esnaf ve sanatkarı bilgilendirmek amacıyla başladığımız işyeri ziyaretleri kapsamında da 100 işletmeye ulaştık. Biz esnaf ve sanatkar teşkilatı olarak, çocuklarımızın mesleki eğitim almasının, geleceklerini karartmadan meslek öğrenmeleri için en doğru yol olduğuna inanıyoruz. Bizim çıraklarımız çocuk işçi değildir, onlar ustalarından meslek öğrenen öğrencilerdir. Çıraklık eğitimi ile pratik eğitimi usta öğreticilerinden alan çocuklarımız aynı zamanda okullarında da teorik eğitimlerini almaktadırlar. Böylece, çocuklarımız, bir yandan çocukluklarının gereği olarak eğitimlerine devam ederken, bir yandan da meslek öğrenmektedirler. Çocuklarının meslek öğrenmesini isteyen ailelerimiz, ustalarımıza güvensinler.”
-AKSAYAN YÖNLER-
Dün başlayan ve bugün sona erecek olan Program Çalıştayı ile çocuk işçiliğine dair tüm tarafları bir araya getirmeyi hedeflediklerini anlatan Palandöken, şöyle devam etti:
“Biz, kendi öz denetim mekanizmasını kuran tek meslek örgütüyüz. İDDG’lerimiz ile üye işyerlerimizi denetliyor ve onlara danışmanlık hizmeti sunuyoruz. Bu sistemde ne yazık ki aksayan yönler var. İşte bu yönleri ortaya koyup, çözümleri değerlendirmek amacıyla bu çalıştayı düzenliyoruz. Çocuk işçiliği konusunda sağlıklı bir çalışma yürütülebilmesi için istatistik çalışmalarının yapılması çok önemli. 2012 yılından bu yana çocuk işçiliğine dair hiçbir istatistik çalışması yok. Sorunu iyi analiz edebilmek için TÜİK’ten bu çalışmayı kısa sürede yapmasını bekliyoruz. Öte yandan tüm tarafların ve ailelerin el ele verip çocuk işçiliği ile mücadelede yol kat etmek için daha yoğun bir çaba gerekiyor.” -Tamer Yazar-