Gündem, Robot Teknolojileri…

Gündem, Robot Teknolojileri… “Endüstriyel ve Medikal Robot Teknolojileri” başlığında gerçekleşen konferansı ile İskenderun Teknik Üniversitesi’ne (İSTE) konuk olan İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü (İYTE) Öğretim Üyesi Doç. Dr. Gökhan Kiper, “İşlevsellik, çeviklik ve ivme açısından İSTE’yi, kendi üniversitem olan İYTE’ye benzetiyorum. Umarım bu yüksek ivme ile yolunuza devam edersiniz ve umarım birlikte iş yapma imkânımız da […]

Gündem, Robot Teknolojileri…

“Endüstriyel ve Medikal Robot Teknolojileri” başlığında gerçekleşen konferansı ile İskenderun Teknik Üniversitesi’ne (İSTE) konuk olan İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü (İYTE) Öğretim Üyesi Doç. Dr. Gökhan Kiper, “İşlevsellik, çeviklik ve ivme açısından İSTE’yi, kendi üniversitem olan İYTE’ye benzetiyorum. Umarım bu yüksek ivme ile yolunuza devam edersiniz ve umarım birlikte iş yapma imkânımız da olur” dedi.
Günümüzde robotların en çok endüstriyel üretimde kullanıldığına işaret eden Kiper, bu alandaki teknolojik süreci şöyle anlattı:
“Endüstriyel robotların tarihçesine bakarsak, bunların hikâyesi 1940’larda başlıyor. İlk olarak numerik kontrollü makineler ile başlıyor ve günümüze kadar birçok çeşit endüstriyel robot geliştiriliyor. Benim alanım olan manipülatörler üçe ayrılıyor… Seri manipülatör, paralel manipülatör ve kablo tahrikli manipülatörler. Makro ve mikro manipülatörler var. Makro manipülatörler, düşük ivme kabiliyeti ve nispeten büyük çalışma alanlarına sahip. Mikro manipülatörlerin ise makro manipülatöre bağlı, nispeten düşük çalışma alanı vardır ve düşük atalet, yüksek ivmeye sahiptir.”
Gerçek hayat problemlerinde robotların kullanımını gösteren videolarla zenginleştirilen konferans, izleyiciler tarafından beğeniyle takip edildi. Soru-cevap kısmının ardından, konferans sonunda, İSTE Rektörü Prof. Dr. Türkay Dereli tarafından katılımı ve katkılarından dolayı İYTE Öğretim Üyesi Doç. Dr. Gökhan Kiper’e, adına merkez kampüste dikilen ağacın dikim sertifikası ile hediye takdim edildi.
-Mutlu Yanık-

Exit mobile version