SAVAŞ, Hatay BŞB’nin kurduğu fabrikada GÜBRE üretimi yaptığını söyledi
BŞB Başkanı Lütfü Savaş; HATAY’ın, Türkiye’nin maydanoz ihtiyacının % 70’ini karşılarken, ülke olarak kurutulmuş maydanozu ise Mısır’dan ithalat ettiğimizi hatırlatarak, “Maydanoz, dereotu, badem gibi ürünlerden günde 1 ton kurutuyoruz. Amacımız, daha çok üretim ve üreticimizi kalkındırmak” dedi.
Hatay Büyükşehir Belediye (BŞB) Başkanı, son Ukrayna-Rusya savaşı ile birlikte, gıda maddeleri ile tarımsal üretim ve gerekli gübrenin ne denli önemli olduğunun ortaya çıktığını kaydederken, Büyükşehir Belediyesi olarak kurdukları fabrikada günde 150 ton gübre ürettiklerini açıkladı. Başkan Savaş, Türkiye’nin yeniden “tarım ülkesi” olarak anılmasına katkı yapmak istediklerini bildirdi.
Gittiği Yayladağı’ndaki üretim alanlarında incelemede bulunan ve yöre çiftçileriyle görüşen Hatay BŞB Başkanı Lütfü Savaş, bir buçuk yıl boyunca toprağı karış karış analiz ettiklerini kaydederek, “Ürettiğimiz gübrede, toprağın ihtiyacı olan elementler var. Kimyasal gübreler, toprağı çoraklaştırıyor. Biz, ürettiğimiz organomineral gübre ile toprağı yumuşatıp, daha verimli hale getirmek istiyoruz” dedi.
ÜÇ ÇEŞİT GÜBRE ÜRETİYORUZ
Gübre üretimi için kurulan fabrikada günlük 150 ton üretim yapıldığını söyleyen Savaş, şöyle devam etti:
“Üç çeşit gübre üretiyoruz. Ürettiğimiz gübreyi, mal ettiğimiz fiyata satmak zorundayız. Çünkü kısıtlı bir bütçeyle bu işin devamlılığını sağlamaya çalışıyoruz. Kazanç amacı gütmüyoruz. Amacımız, dar gelirli çiftçimize yardım etmek.
Kırsal Kalkınma Projesi’nde bugüne kadar 10 bin 200 aileye ulaştık Hedefimiz, 20 bin aileye dokunmak.
Ulaştığımız 10 bin 200 aileye tohum, fide ve fidan veriyoruz. Tatlı patates, maydanoz, dereotu, badem, alıç gibi ürünleri ürettirip, onlardan satın alıyoruz. Biz de onların bu ürünlerine katma değer ekleyerek satıyoruz. Günlük 1 ton ürün kurutuyoruz. Yakında bu kapasiteyi 20 tona çıkaracağız. Üreticilerimizin satamadığı elma ve portakal gibi meyveleri de kurutup satacağız. Çünkü dünya, artık kuru ve paketlenmiş gıdaya yöneliyor.
Türkiye’nin maydanoz ihtiyacının yüzde 70’ini Hatay karşılıyor, ama kurutulmuş maydanozu Mısır’dan alıyoruz. Amacımız, hep birlikte üretimi ve üreticimiz kalkındırmak.”