Motokuryeler, mesleklerinin “yüksek tehlikeli” meslek grubuna alınmasını istedi, taleplerini sıraladı …
Motokuryeler, düzenledikleri toplantı ile sorunlarını dile getirdi, çözüm önerilerini sundu. Mesleklerinin “yüksek tehlikeli” meslek grubuna alınmasını isteyen motokuryeler, “Motokuryeler ölmesin. Güvenli iş ve yaşam istiyoruz” mesajını verdi.
IHD Hatay Şube Başkanı Servet Üstün Akbaba, Disk Bölge Temsilcisi Yusuf Berkyürek’inde yer aldığı toplantıda, Turizm Eğlence ve Hizmet İşçileri Sendikası olarak sıkıntılarını dile getiren motokuryeler, şunlara değindi: “Geçtiğimiz bir yıl içerisinde 190 motokurye ‘hızlı sür’ denilerek iş cinayetlerinde yaşamını yitirdi. Bu sayı istatistiksel olarak her iki günde bir motokuryenin yaşamını yitirdiği anlamına geliyor ve bununla birlikte binlerce motokurye ise ağır veya hafif yaralanıyor, hatta tekerlekli sandalyeye mahkum kalıyor.
Pandemiyle birlikte motokurye ölümleri arttı …
Bu yaralanmalar sonucunda motokuryeler haftalarca, aylarca çalışamadıkları için geçinemiyor. Pandemiden önceki sene 19 olan motokurye ölüm sayısı, pandemiyle birlikte hızla arttığını görüyoruz. Bu sebeple motokuryelik acilen yüksek tehlikeli meslekler grubuna alınmalıdır. Türkiye’de resmi verilere göre 100 bine yakın motokurye çalışıyor gibi gözükse de kayıt dışı çalışanlar ile birlikte bu sayı yaklaşık 900 bindir. 900 bin işçinin çalıştığı bu sektörde yaşanılan ölümleri, iş kazalarını durduracağız.
Pandemi boyunca yaşamını yitiren ve yaralanan motorlu kuryeler; bir savaşta yaşamını yitiren insanlar gibi ölüyorlar. Gözünü kar hırsı bürüyen patronlar, patronlara bu cinayetler için hiçbir yaptırım uygulamayan, moto kuryelerin yasalar yoluyla güvenliğini sağlamayan iktidar ve bir nebze de duyarsız davranan müşteriler yüzünden arkadaşlarımız ölüyor ya da yaralanıyor ve her gün işçiler üretimin hızına yetişebilmek ve ürünleri yetiştirebilmek için canları pahasına çalıştırılıyor.
Sigortalı çalışma olmalı …
Patronlar; yüzbinlerce kişi işsiz durumda, siz en azından çalışabiliyorsunuz söylemiyle bir mobbing uyguluyor. Bu da işçilerin tüm riskleri almasına neden oluyor. Bu nedenle daha insani çalışma koşulları için taleplerimiz şunlardır: Gerçekçi olmayan teslimat sürelerini işçilere dayatan patronlara ve işletmelere yaptırım uygulansın, işletmeler denetlensin!
Motokuryelerin çalışma koşulları ve can güvenlikleri yasalar yoluyla garanti altına alınsın, meclis bu konuda toplansın! Kayıt dışı işçi çalıştırmak suçtur! Bütün motokuryeler için güvenceli ve sigortalı çalışma koşulları hayata geçirilsin. Kayıt dışı çalıştırılma ortadan kaldırılsın! Çiçek Sepeti, yemek Sepeti, getir vb. uygulamalar aracılığıyla motokuryeler için uygulanan puanlama sistemi derhal kaldırılsın! Motokuryelerin ve tüm işçilerin açlığa, ölüme ve hastalığa mahkum edilmediği, güvenceli yaşam ve iş istiyoruz!”
Mehmet ÖZGÜN