Güvenliği bile vatandaş karşılar oldu

Kahramanmaraş merkezli depremlerle sarsılan Hatay, özellikle Antakya’nın Affan Mahallesi’nde yaşanan yıkımın ardından hâlâ toparlanma sürecinde zorluklarla karşı karşıya. 6 Şubat’ta başlayan depremler, özellikle barınma, güvenlik, temiz su ve gıda gibi temel ihtiyaçlara erişimi zorlaştırıyor. Yıkımın en yoğun yaşandığı merkez ilçe Antakya’nın Affan Mahallesi’nde, 11 ay geçmesine rağmen vatandaşların endişeleri artarak devam ediyor. Özellikle yerinde dönüşüm […]

Kahramanmaraş merkezli depremlerle sarsılan Hatay, özellikle Antakya’nın Affan Mahallesi’nde yaşanan yıkımın ardından hâlâ toparlanma sürecinde zorluklarla karşı karşıya. 6 Şubat’ta başlayan depremler, özellikle barınma, güvenlik, temiz su ve gıda gibi temel ihtiyaçlara erişimi zorlaştırıyor.

Yıkımın en yoğun yaşandığı merkez ilçe Antakya’nın Affan Mahallesi’nde, 11 ay geçmesine rağmen vatandaşların endişeleri artarak devam ediyor. Özellikle yerinde dönüşüm süreci hakkında bilgi eksikliği ve rezerv alan ilanı yapılsa da sürecin işleyişi hakkında netlik bulunmuyor.

Mahalle sakinleri, güvenlik konusundaki endişelerini dile getiriyor. Elektrik ve su gibi temel hizmetlerin eksikliği nedeniyle mahallede yaşam zorlaşıyor. Birkaç aile haricinde mahallede neredeyse kimse kalmamış durumda. Sadece ana caddede elektrik bulunurken, ara sokaklar akşam saatlerinde karanlığa terkediliyor. Su temini ise sakinlerin kendi imkanlarıyla gerçekleşiyor.

Mahalle sakinleri, artan hırsızlık vakalarıyla ilgili olarak yetkililerden çözüm talep ediyor. Geçmiş aylarda ağır hasar görmüş bir caminin kapısının ve klimalarının çalınması gibi vakalarda tutanaklar tutulmuş ancak henüz çözüme ulaşılamamış.

 

İsimlerini vermek istemeyen mahalle sakinleri, ‘’hurdacılara kamera bulundurma şartı getirilmesi önerisinde bulunarak, bu adımın hırsızlık olaylarını azaltabileceğini belirtiyor. ‘’Ayrıca, belediye logolu rögar kapaklarının çalındığını aktaran mahalle sakinleri bu tür eşyaların kimler tarafından satışının yapıldığını tespit etmek için hurdacıların kamera ve satın alacakları eşyalar için kimlik istemelerinin bu tarz hırsızlık vakalarını azaltacağını belirtiyorlar. Daha sıkı denetlenme yapılması gerektiğini ifade eden mahalleli, bu durumun hırsızlıkları önleyici bir adım olabileceğine inanıyor.

Yaşanan bu durumlarla ilgili konuşan mahalle sakinleri, ‘’depremden ders çıkarmak ve dayanışmayı artırmamız gerekirdi fakat bizler şimdiye kadar sahip olduğumuz bütün birikimlerden kalan eşyalarımız acaba ne zaman çalınacak diye endişe duyuyoruz.’’

Başka bir mahalle sakini ise, deprem sonrası güvenliklerini kendilerinin sağlamak zorunda kaldıklarını dile getiriyor ve polis/bekçi devriyelerinin bu tür hırsızlık olaylarını azaltabileceğini söylüyor. – Yusuf Cemil Karaçay-

Exit mobile version