Afrin’den Gelen Zeytinyağı 35 Bin Tona Çıktı!
Yerli Üretim 173 Bin Ton!
Hatay CHP Milletvekili Mehmet Güzelmansur, Afrin’den ilimize, ülkemize getirilen zeytinyağının 35 bin tona ulaşacağına dikkat çekerek, yerli üretimin ise 173 bin ton olduğunu hatırlattı.
Yerli üreticinin zarar ettiğini söyleyen Mehmet Güzelmansur, Bakanlığın, Tarım Kredi Kooperatiflerine 5 bin tonluk görev yazdığını ve bunun da, “yıllık yaklaşık 200 bin tonluk zeytinyağı üretimi yapan Türkiye için önemsiz” şeklinde bir açıklama yaptığını anımsattı.
CHP Hatay Milletvekili Mehmet Güzelmansur, Afrin’den ihraç kaydıyla getirilen, ancak iç piyasaya sürülen zeytinyağı miktarının 2020’de 35 bin tona çıktığını, bunun, yerli üretimin %20’sine tekabül ettiğini, dolayısıyla yerli üreticiyi çok ciddi zarara uğrattığını söyledi.
CHP’li Güzelmansur, Afrin Zeytinyağı sorununu, Tarım ve Orman Bakanı’nın cevaplaması istemiyle verdiği soru önergesiyle Meclis gündemine taşıdı. Güzelmansur, “2018 yılında, Tarım Kredi Kooperatifleri’ne 5 bin tonluk görev yazılarak, Suriye’den ihraç kaydıyla Afrin Zeytinyağı getirilmesi süreci başlatıldı. Ancak 2020 yılında Türkiye’ye getirilen Afrin Zeytinyağı miktarı 35 bin tona yaklaştı. Aynı yıl için Türkiye’nin zeytinyağı üretiminin 173 bin ton olduğu düşünüldüğünde, ülkemize getirilen Afrin Zeytinyağının yerli üretime oranı %20 gibi çok yüksek bir rakama ulaştı. Bakanlık, buna da önemsiz diyebilir mi? Türkiye’ye getirilen ve iç piyasaya sürülmesine engel olunmayan Afrin Zeytinyağının miktarının sürekli artması, yerli zeytinyağı fiyatının litre başına 4-5 TL düşmesine ve zeytinyağı üreticilerimizin maliyetine dahi zeytinyağı satamaz duruma gelmesine neden oluyor” dedi.
CHP’li Güzelmansur’un, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin cevaplanmasını istediği sorular şunlar:
1.Son 3 yılda Afrin’den ithal edilen zeytinyağının ne kadarı ithal edilmiş, ne kadarı iç piyasaya sürülmüştür?
2.Tarım Kredi Kooperatiflerinden ihraç kaydıyla Afrin Zeytinyağı alan alıcıların, bu zeytinyağını ihraç mı ettiği, iç piyasaya mı sürdüğü nasıl denetlenmektedir?
3.Tarım Kredi Kooperatiflerinden Afrin Zeytinyağı alıp, bunu ihraç etmeyerek iç piyasaya süren kaç firma tespit edilmiştir? Bu alıcıların iç piyasaya sürdüğü Afrin Zeytinyağı miktarı ne kadardır? Bu firmalarla ilgili ne işlem yapılmıştır?
4.Afrin Zeytinyağları nedeniyle zarar eden yerli üreticinin mağduriyetinin giderilmesi için yapılan bir çalışma var mıdır? -Cemil Yıldız-