CHP Hatay Milletvekili Mehmet Güzelmansur, Hatay’ın yeniden inşasında AFAD tarafından belirlenen deprem ivmesinin güncellenmesi gerektiğini vurguladı. Mevcut ivmenin, deprem sonrası yıkıcı sonuçları azaltmak için yetersiz olduğunu belirten Güzelmansur, maliyet kaygılarına dikkat çekti.
CHP Hatay Milletvekili Mehmet Güzelmansur, Hatay’ın yeniden inşa sürecinde büyük bir tartışma konusu haline gelen deprem ivmesi ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Güzelmansur, AFAD tarafından belirlenen deprem ivmesinin, 6 Şubat 2023’te yaşanan depremler öncesi ile aynı olduğunu belirtti ve bu durumun Türkiye Büyük Millet Meclisi gündemine taşıdı
Deprem ivmesi neden güncellenmiyor?
Güzelmansur, bu durumun ciddi riskler taşıdığını ifade ederek, “Hatay’ın yeniden inşa sürecinde kullanılan deprem ivmesi, depremin hızını gösteren ivme, depremden önce 0,46 olarak belirlenmişken, deprem sonrası süreçte de aynı ivme kullanılıyor. Ancak Hatay’daki gerçek ivme 1,3 ile 2 arasında değişiyor,” dedi. Güzelmansur, aynı ivmenin kullanılması halinde gelecekte benzer yıkıcı sonuçlarla karşılaşılabileceğini vurguladı.
Güzelmansur, bu durumun altında yatan sebebin maliyet kaygıları olabileceğini öne sürdü. “Eğer deprem sonrası ivme kullanılırsa maliyetler artacak. Bu kabul edilemez,” diyerek, olası depremlerde halkın can güvenliğinin nasıl hiçe sayılabileceğini sorguladı.
Güzelmansur, İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’dan yanıt beklediği bazı kritik soruları da sıraladı:
1. 6 Şubat 2023 sonrasında Hatay’da kullanılan deprem ivmesi nedir?
2. Mevcut ivme üzerinden hesap yapıldığında, gelecekteki depremlerde Hatay’da daha az yıkıcı sonuçlara ulaşmayı beklemek mantıklı mıdır?
3. Asrın felaketi olarak adlandırılan bu durum sonrasında bile, deprem öncesi ivme üzerinden hesap yapılmasının nedeni maliyetleri azaltmak mıdır? Eğer bu doğruysa, Hatay halkının canı paranın gerisine atılmış olmuyor mu?
4. AFAD, Hatay’da kullanılan deprem ivmesini değiştirecek midir? Değiştirecekse, bu ne zaman gerçekleştirilecektir?
5. Depremden sonra yapılan ve deprem öncesi ivmelerinin kullanıldığı binalarda ne tür önlemler alınacaktır?
Hatay’da yeniden inşa süreci
Hatay, 6 Şubat 2023’te meydana gelen depremler sonrası büyük yıkım yaşadı ve yeniden inşa süreci başladı. Bu süreçte, binaların inşa edilmesinde kullanılacak ivmenin doğru belirlenmesi, gelecekteki olası depremlerde can ve mal kaybının önlenmesi açısından kritik bir önem taşıyor. Güzelmansur’un iddiaları, bu konudaki tartışmaları daha da alevlendirdi ve halkın güvenliğinin nasıl sağlanacağına dair endişeleri artırdı.
Güzelmansur, Hatay’ın geleceği için endişelerini dile getirirken, hükümetin bu duruma nasıl bir çözüm üreteceğini sorguladı. “Deprem ivmesinin güncellenmesi, sadece bir maliyet meselesi değil, aynı zamanda Hatay halkının güvenliği ile ilgili bir meseledir,” dedi.