Güzelmansur önerge verdi

Amik, Afet Bölgesi İlan Edilmeli… CHP Hatay Milletvekili Mehmet Güzelmansur, Ocak ayı başındaki etkili yağışlar ve baraj kapaklarının açılması nedeniyle su altında kalan Amik Ovası’nda yaraların sarılmasının, ancak “afet bölgesi” ilanı ile mümkün olabileceğini savundu. Güzelmansur, TBMM Başkanlığı’na verdiği önergesinde, afet bölgesi düzeyinde yaraların sarılması ve bölge çiftçileri ile üreticilerinin tarım sigortası olup olmadığına bakılmaksızın […]

Amik, Afet Bölgesi İlan Edilmeli…

CHP Hatay Milletvekili Mehmet Güzelmansur, Ocak ayı başındaki etkili yağışlar ve baraj kapaklarının açılması nedeniyle su altında kalan Amik Ovası’nda yaraların sarılmasının, ancak “afet bölgesi” ilanı ile mümkün olabileceğini savundu.
Güzelmansur, TBMM Başkanlığı’na verdiği önergesinde, afet bölgesi düzeyinde yaraların sarılması ve bölge çiftçileri ile üreticilerinin tarım sigortası olup olmadığına bakılmaksızın zararlarının Devlet tarafından karşılanması gerekliliğine vurgu yaptı. Güzelmansur’un kanun teklifi, “7269 Sayılı Umumi Hayata Müessir Afetler Dolayısiyle Alınacak Tedbirlerle Yapılacak Yardımlara Dair Kanun ile 2090 sayılı Tabii Afetlerden Zarar Gören Çiftçilere Yapılacak Yardımlar Hakkında Kanun”a geçici maddeler eklenmesini öngörüyor. Böylece su altındaki Amik Ovası’nın yaraları “afet bölgesi” düzeyinde sarılacak ve Ova’da zarar gören tüm çiftçilerin ve üreticilerin kayıpları, tarım sigortası yaptırıp yaptırmadıklarına bakılmaksızın Devlet tarafından karşılanacak.
Bölgenin yaralarının sarılmaması durumunda, Hatay’da tarım ve hayvancılığın bitme noktasına geleceğini söyleyen Milletvekili Güzelmansur’un bu konudaki teklife eklediği görüşleri de şöyle:
“Amik Ovası’nda binlerce dönüm ekili arazi, evler, ahırlar, ağıllar, yollar, meralar, tarım işçilerinin kaldığı çadırlar, hayvan yemleri sular altında kalmıştır. Bölgede durum öylesine vahim boyutlara ulaşmıştır ki, çiftçiler tarlalarına gidemez duruma gelmiş, hayvan üreticileri ise ne hayvanlarını besleyecek yem ne de yatıracak yer bulabilmektedir. Soğuk, açlık hayvanların telef olmasına, gebe hayvanların düşük yapmasına yol açmıştır. Hatay’da her yıl yaşanan benzer felaketler ve sonrasında kaderine terkedilen çiftçiler, tarlalarını satıp bölgeyi terk etme aşamasına gelmişlerdir. Hayvan üreticileri de benzer durumdadırlar. Dolayısıyla, bölgenin yaralarının sarılması elzemdir. Aksi durum, Hatay’da tarım ve hayvancılığı bitme noktasına getirecektir.” -Cemil Yıldız-

Exit mobile version