Güzelmansur rezerv alandaki tarihi eserleri sordu

Hatay Milletvekili Mehmet Güzelmansur, 6 Şubat ve sonrasında yaşanan depremlerin ardından Hatay’da başlatılan kalıcı konut projelerinin, bölgenin 8 bin yıllık zengin tarihini riske atabileceği endişesiyle TBMM gündemine taşıdı. Hatay, dünya üzerindeki 23 medeniyetten 13’üne ev sahipliği yapmış, toprakları altında gizli kalmış bir tarih hazinesine sahiptir. Ancak, rezerv yapı ilan edilen bölgelerde gerçekleştirilen kazılarda ortaya çıkabilecek […]

Hatay Milletvekili Mehmet Güzelmansur, 6 Şubat ve sonrasında yaşanan depremlerin ardından Hatay’da başlatılan kalıcı konut projelerinin, bölgenin 8 bin yıllık zengin tarihini riske atabileceği endişesiyle TBMM gündemine taşıdı. Hatay, dünya üzerindeki 23 medeniyetten 13’üne ev sahipliği yapmış, toprakları altında gizli kalmış bir tarih hazinesine sahiptir. Ancak, rezerv yapı ilan edilen bölgelerde gerçekleştirilen kazılarda ortaya çıkabilecek tarihi eser ve yapılar, vatandaşların haklarını ve bölgenin kültürel mirasını koruma açısından kritik bir konudur.

Güzelmansur, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki tarafından yazılı olarak yanıtlanmasını istediği sorular şu şekildedir:

1. Hatay’da rezerv yapı ilan edilen yerlerde ve diğer kalıcı konut çalışmalarının yapıldığı bölgelerde ortaya çıkmış herhangi bir tarihi eser ya da yapı var mıdır? Detayları nelerdir?

2. Rezerv yapı ilan edilen ve kalıcı konut yapımı başlayan bölgelerde tarihi eser ya da yapı ortaya çıkması durumunda izlenecek prosedür nedir?

3. Rezerv yapı ilan edilen ve kalıcı konut yapımı başlayan bölgelerde tarihi eser ya da yapı ortaya çıkması durumunda, bölgenin SIT alanı ilan edilmesi nedeniyle buralardaki binalarda mülkiyeti olan vatandaşların mağdur olmasını önlemek üzere planlanan bir çalışma var mıdır? Detayları nedir? – Yusuf Cemil Karaçay

Exit mobile version