Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Güzelmansur, Sorunu TBMM’ye Taşıdı

Macaristan ve Slovenya’nın sınırlı transit geçiş belgesi vermesi, Türk İhracatçılarını

Macaristan ve Slovenya’nın sınırlı transit geçiş belgesi vermesi, Türk İhracatçılarını etkiliyor.

Macaristan ve Slovenya’nın, ülkemiz TIR şoförlerine verdiği transit geçiş belgesindeki sınırlama uygulaması ihracatçıları, nakliye şirketlerini ve TIR sürücülerini zorda bırakıyor. Konu, Milletvekili Mehmet Güzelmansur’un girişimi ile TBMM’nin gündemine getirildi.
Güzelmansur’un bu konudaki değerlendirmesi şöyle:
“Avrupa, ülkemiz ihracatının en önemli pazarlarından biri. Macaristan ve Slovenya da, Avrupa’ya yapılan taşımalarda transit geçiş ülke konumunda. Bu ülkeler, ihtiyacın yarısı kadar geçiş belgesi veriyor. 2020 için verilen geçiş belgeleri de tükenmek üzere. İhracatçı ve nakliyeci, operasyon güçlüğü yaşıyor. Bu durum, pazar payımızın ve navlun gelirlerinin düşmesine, ihracatçının ve nakliyecinin rekabet gücünün azalmasına neden oluyor.”
CHP Hatay Milletvekili Mehmet Güzelmansur, TBMM Başkanlığı’na sunduğu önergesinde, Ulaştırma Bakanı Adil Karaismailoğlu tarafından yanıtlanması istemiyle bazı sorular sordu. Milletvekili Güzelmansur, geçişler için Macaristan ve Slovenya’dan ek geçiş belgeleri alınması gerekliliğine dikkat çektiği önergesinde şunları sordu:
“Bu ülkelerin verdiği geçiş belgelerinin yetersizliği nedeniyle, ihracatçı ve nakliyeci, operasyon güçlüğü yaşamaktadır. Transit geçiş belgesi kotası tükenmek üzeredir. Bu durum, ürünün ve alıcısının bulunduğu bir ortamda, pazarın payının ve navlun gelirlerinin düşmesine, ihracatçının ve nakliyecinin rekabet gücünün azalmasına neden olmaktadır. Yetersiz geçiş belgesi kotası nedeniyle yaşanan sorunlar, Avusturya ve Çekya gibi ülkeler için de geçerlidir.
1. Macaristan, Slovenya, Avusturya ve Çekya ülkeleri için her yıl mevcut ihracat kapasitesinin, geçiş ihtiyacının yarısı kadar geçiş belgesi kotası verilmesinin sebebi nedir?
2. Yetersiz geçiş belgesi kotaları yüzünden, bahsedilen ülkelerin kotalarının en az 2 kat artırılması, böylece pazar payı kaybının ve navlun geliri kaybının önlenmesi konusunda yapılan/ planlanan çalışmalar nelerdir?
3. Avrupa Birliği ülkelerine yapılan ihracatta, transit geçiş ülke konumundaki Macaristan ve Slovenya’ya ek geçiş belgesi kotası alınması konusunda yapılan bir çalışma var mıdır?
4. Aylık kullanıma açılan geçiş belgesi kotasının, yaş sebze meyve ihracatının arttığı yaz aylarında artırılması ve böylece nakliyecinin yaşadığı operasyon güçlüğünün engellenmesi düşünülmekte midir?”
-Cemil Yıldız-