Güzelmansur, TMMM’de önergesi üzerinde konuştu:

Çölde Tarım Yapanlar Var, Amik Ovasında İse Çiftçi Üretimden Koparılıyor! CHP Hatay Milletvekili Mehmet Güzelmansur’un, ilimizde iki yıl önce, Tahtaköprü Barajı’nın kapaklarının açılmasıyla haftalarca sular altında kalan Amik Ovası’ndaki çiftçilerin zararlarının karşılanması için verdiği kanun teklifinin gündeme alınması AKP ve MHP oylarıyla reddedilirken, önerge sahibi Güzelmansur önemli açıklamalarda bulundu TBMM’de konuşan Güzelmansur, şunları söyledi: “2019 […]

Çölde Tarım Yapanlar Var, Amik Ovasında İse Çiftçi Üretimden Koparılıyor!

CHP Hatay Milletvekili Mehmet Güzelmansur’un, ilimizde iki yıl önce, Tahtaköprü Barajı’nın kapaklarının açılmasıyla haftalarca sular altında kalan Amik Ovası’ndaki çiftçilerin zararlarının karşılanması için verdiği kanun teklifinin gündeme alınması AKP ve MHP oylarıyla reddedilirken, önerge sahibi Güzelmansur önemli açıklamalarda bulundu
TBMM’de konuşan Güzelmansur, şunları söyledi:
“2019 yılının Ocak ayında, Hatay’da çok şiddetli yağışlar yaşadık. Bu yağışlar sonrası Tahtaköprü Barajı’nın kapakları açıldı. Bunun akabinde, Hatay’da 30 mahallemizi su bastı, binin üzerinde ev, ahır, mera, saman, hayvan yemleri sular altında kaldı, 30 binin üzerinde büyükbaş ve küçükbaş hayvan bundan olumsuz etkilendi, telef olanlar oldu. Su altında kalan ekili tarım arazisi büyüklüğü 170 bin dönümü buldu. Bu büyüklükteki bir felaket karşısında ise tek yapılan, çiftçinin borçlarının yapılandırılması oldu. Çiftçi, yapılandırma istemiyor, çözüm istiyor. Çünkü yaşanan bu felaketin ana nedeni, taşkınları önleyecek barajların yıllarca bitirilmemesi, yani iktidarın eksik ve yavaş icraatlarıdır. Dolayısıyla yapılması gereken, çiftçinin, üreticinin zararlarının tamamının devlet tarafından karşılanması. İşte verdiğim bu kanun teklifi de bunu amaçlıyor.”
TBMM kürsüsündeki konuşmasında, Amik Ovası’ndaki çiftçinin her yıl bu çileyi çektiğini de hatırlatan Güzelmansur, şunları söyledi:
“Reyhanlı Barajı’nın bitirilmemesi nedeniyle, Hataylı çiftçi her yıl bu sel felaketini yaşıyor. Her yıl, Tahtaköprü Barajı yağışlarla doluyor, kapakları açılıyor. Amik Ovası, buradaki ekili araziler, haftalarca sular altında kalıyor.”
-YANLIŞ POLİTİKALAR ÇİFTÇİYİ ÜRETİMDEN KOPARIYOR-
Dış ve iç politikada yapılan pek çok yanlışın çiftçiyi olumsuz etkilediğini savunan CHP’li vekil Mehmet Güzelmansur, önergesini savunurken şöyle dedi:
“Dış politikada yapılan yanlışlarla, çiftçinin kırk yıldır iç talep fazlası ürünü sattığı ülkelerle ilişkiler gerildi, ilişkileri kesildi. Çiftçinin, ihracat yaptığı ülkelerle ilişkiler birer birer yine eksilmeye devam ediyor. Suudi Arabistan’a, Suriye’ye, Irak’a ürünlerini satamaz oldu. Hatay’ın önemli ihraç kalemlerinden biri olan soğan, limon gibi ürünler de amansız, plansız bir şekilde, ihracatta ön izne bağlı olan ürünler listesine alındı. İhracat anlaşması yapmış, sözleşme imzalamış olan çiftçinin ürünü depolarda çürümeye terk edildi. Ayrıca tarımda üretimi değil, ithalatı önceleme, tarım ürünleri ithalatında vergileri sürekli düşürme, tarımsal girdi maliyetlerini yükseltme, desteklemeleri zamanında açıklamama gibi yanlışlar, Hataylı çiftçiyi de, tüm Türkiye’deki çiftçilerimizi de perişan ediyor.”
-ÇİFTÇİ YOK EDİLİYOR-
Önergesini savunurken, Hatay’da 5 yıl sonra çiftçi kalmayacağını savunan Mehmet Güzelmansur, şöyle devam etti:
“Bilerek ya da öngörü eksikliğinden yapılan bu yanlışlıklar yüzünden tarımsal üretimden kopan çiftçi sayısı her yıl hızla artıyor. Sosyal Güvenlik Kurumu verilerine göre, Türkiye’de son on iki yılda kayıtlı çiftçi sayısı yüzde 49 düştü. 2008 yılında Türkiye’de 1 milyon 127 bin olan çiftçi sayısı, 2020 Ağustos ayında 577 bine geriledi. Hatay’da ise SGK verilerine göre 2011’de 35 bin 400 sigortalı çiftçi vardı. Ağustos 2020’de bu sayı kaça düştü biliyor musunuz? 11 bine düştü. Yani 9 yılda çiftçilerin yüzde 69’u tarımsal üretimden kopmuş oldu. Bu gidişle 5 yıl sonra ne Türkiye’de, ne Hatay’da, ne eken ne de diken çiftçi kalacak.”
-ÇÖLDE TARIM YAPILABİLİRKEN!-
Milletvekili Mehmet Güzelmansur, toprağın olmadığı, gölgenin olmadığı Gobi Çölü’nde, Aravan Çölü’nde meyve-sebze yetiştirildiğini ve dünyaya ihraç edildiğini örnek olarak gösterirken, konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Hatay’da toprağa beton dökülüyor, asfalt dökülüyor, yine de bitki fışkırıyor. Öylesine bereketli topraklarımız var… Ama gelin görün ki, bu bereketli topraklarda çiftçi hayatından bezdiriliyor, üretimden koparılıyor. Çiftçi borç batağında, traktörü ve tarlası haciz altında. El insaf değerli arkadaşlar! Tarımı bir çocuğa teslim etseniz, bu kadar zarar vermez.”
Hataylı çiftçiyi bulunduğu girdaptan kurtarmak için öncelikli olarak yapılması gerekenleri sıralayan Güzelmansur, şu önerilerde bulundu:
-Reyhanlı Barajı tamamiyle ve hemen bitirilmeli;
-Tahtaköprü Barajı rehabilite edilmeli;
– Çiftçiye hasattan önce elektrik faturası gönderilmesin;
– Destekler zamanında açıklanmalı ve tam ödenmeli;
-Sel mağduru çiftçinin zararını giderecek bu kanun teklifim kabul edilmeli.”
-Cemil Yıldız-

Exit mobile version