Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Güzelmansur’dan Çiftçilerin Elektrik Sorununa Çözüm Arayışı

CHP Hatay Milletvekili Mehmet Güzelmansur, çiftçilerin elektrik faturasını hasat sonrası ödeyebilmesi için kanun teklifi verdi.

CHP Hatay Milletvekili Mehmet

CHP Hatay Milletvekili Mehmet Güzelmansur, çiftçilerin elektrik faturasını aylık ödemek yerine, hasat sonrasında yani ürünlerini satıp gelir elde ettikten sonra ödeyebilmesi için bir kanun teklifi sundu. Bu düzenleme, tarımsal sulamada kullanılan elektriğin yılda sadece iki kez, Haziran ve Aralık aylarında faturalandırılmasını öngörüyor. Böylece çiftçilerin, ürünlerini hasat edip sattıktan sonra elektrik faturalarını ödeme imkanı sağlanacak.

Hasat sonu elektrik faturası: üretim ve gıda enflasyonu için kritik

Güzelmansur, kanun teklifinin gerekçesini açıklarken, sulu tarım yapan ve cazibeli sulama imkânı bulunmayan çiftçilerin en önemli giderlerinden birinin elektrik olduğunu belirtti. Çiftçilerin, ödeyemedikleri elektrik faturaları nedeniyle tarım arazilerine el konulduğuna dikkat çeken Güzelmansur, bu durumun her geçen gün arttığını ifade etti.
“Elektrik faturasının hasat sonunda düzenlenmesi ve ödenmesi, çiftçimizin üretime devam edebilmesi için hayati bir öneme sahip,” diyen Güzelmansur, aksi takdirde yüksek elektrik maliyetleri nedeniyle sulama oranlarının azalabileceğini ya da sulu tarım yapan çiftçi sayısında bir düşüş yaşanabileceğini vurguladı. Bu durumun, tüketicilerin meyve ve sebzelere yüksek fiyatlarla ulaşmasına neden olacağına dikkat çekti. Güzelmansur, “Diğer bir deyişle, gıda enflasyonunda düşüş sağlanamayacaktır,” dedi.

Akp’nin vaadi: unutulan sözler

Ayrıca, AKP’nin Cumhurbaşkanı seçimleri öncesinde çiftçilere bu konuda söz verdiğini hatırlatan Güzelmansur, “Eylül 2022’de çiftçiye müjdeler verdiler. Çiftçinin elektrik faturası aylık değil, hasat sonunda gelecek dediler. Ancak seçim sonrası bu vaadi unuttular. Uygulamaya almadılar. Oysa bu konu hem üretici hem de tüketici için hayati önem taşıyor,” diye konuştu.