Güzelmansur’dan Yasa Teklifi:

Hatay’daki Cemaatlere Mülk İadesi… CHP Hatay Milletvekili Mehmet Güzelmansur, Hatay’daki cemaat vakıflarına ait taşınmazların, ilgili vakıflara iadesi için kanun teklifi verdi. Daha önce 2003 yılında çıkartılan AB uyum yasaları ve 2008 yılında yürürlüğe giren Vakıflar Kanunu’nda yer alan düzenlemelerle, 1936 Beyannamesi’ne kayıtlı olan taşınmazların tamamı cemaat vakıflarına iade edilmişti. 1939 yılında Türkiye’ye katılan ve 1936 […]

Hatay’daki Cemaatlere Mülk İadesi…

CHP Hatay Milletvekili Mehmet Güzelmansur, Hatay’daki cemaat vakıflarına ait taşınmazların, ilgili vakıflara iadesi için kanun teklifi verdi. Daha önce 2003 yılında çıkartılan AB uyum yasaları ve 2008 yılında yürürlüğe giren Vakıflar Kanunu’nda yer alan düzenlemelerle, 1936 Beyannamesi’ne kayıtlı olan taşınmazların tamamı cemaat vakıflarına iade edilmişti. 1939 yılında Türkiye’ye katılan ve 1936 Beyannamesi’ne kayıtlı olması mümkün olmayan Hatay’daki cemaat vakıfları ise bu düzenlemelerden yararlanamamışlardı.
CHP Hatay Milletvekili Mehmet Güzelmansur, bu eşitsizliği gidermek üzere TBMM Başkanlığı’na bir kanun teklifi sundu. Güzelmansur’un, “Vakıflar Kanununa Geçici Madde Eklenmesine Dair Kanun Teklifi” ile beraber, 1939 yılında Türkiye’ye katılan Hatay ilindeki cemaat vakıflarının taşınmaz sorunlarının, “1936 beyannamelerine kayıtlı olma” şartı aranmaksızın çözülmesini öngörülüyor.
Yasa teklifi TBMM’de kabul edildiği takdirde, Hatay’daki cemaat vakıflarının tasarruflarında bulunan, nam-ı müstear veya nam-ı mevhumlar adına kayıtlı taşınmazlar; mal edinememe gerekçesi ile Hazine ile Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne geçen taşınmazlar; malik hanesi açık olan taşınmazlar; kamulaştırma, satış ve trampa dışındaki nedenlerle Hazine, Vakıflar Genel Müdürlüğü, belediye ve il özel idaresi adına kayıtlı taşınmazlar ile kamu kurumları adına tescilli olan mezarlıkları ve çeşmeler, cemaat vakıflarına iade edilecek. Cemaat Vakıfları tarafından satın alınmış veya cemaat vakıflarına vasiyet edildiği veya bağışlandığı halde, mal edinememe gerekçesiyle Hazine veya Vakıflar Genel Müdürlüğü adına tapuda kayıt edilen taşınmazlardan üçüncü şahıslar adına kayıtlı olan taşınmazların ise tespit edilen rayiç bedelleri vakıflara ödenecek. Bunun için, kanunun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren on sekiz ay içinde müracaat edilmesi ve Meclis’in olumlu karar vermesi gerekiyor.
-ADALETSİZLİK GİDERİLECEK-
CHP’li Vekil Güzelmansur, kanun teklifinin kabul edilmesi halinde, eşitsizliğin ve adaletsizliğin giderileceğini, Hatay’da yerleşik cemaat vakıfların, taşınmazlarının diğer illerdeki cemaat taşınmazları gibi Vakıflar adına tescil edilebileceğini söyledi. -Cemil Yıldız-

Exit mobile version