Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

“Hadi El Ver! Hava Kirliliğine Son Ver!”

Çevrecilerden, Antakya Belediye Parkında farkındalık yürüyüşü Antakya İlçe Sağlık Müdürlüğü

Çevrecilerden, Antakya Belediye Parkında farkındalık yürüyüşü

Antakya İlçe Sağlık Müdürlüğü koordinatörlüğünde, MKÜ Gönüllü Genç Sağlık Liderleri Topluluğu üyeleri ve Akademik Danışmanı Prof. Dr. Tacettin İnandı ile Genç Sağlık ve Eğitim Liderleri, Antakya Çevre koruma Derneği, geçtiğimiz gün Antakya Beleidye Parkında, ellerinde pankartlarla farkındalık yürüyüşü gerçekleştirdi, “Hadi El Ver! Hava Kirliliğine Son Ver!” mesajını verdi.
Antakya Atatürk Parkı’nda gerçekleşen yürüyüş ve basın açıklamasında, Antakya İlçe Sağlık Müdürü Ayşe Betül Sovukluk, Antakya Çevre Koruma Derneği (AÇKD) Başkanı Selda Asker, Antakya ilçe sağlık çalışanları, GESEL ve GGSL üyeleriyle bazı vatandaşlar yer aldı.
Ölümler önlenebilirdi …
MKÜ öğrencisi GGSL gönüllüsü Sudenur Kamçı, etkinlikte yaptığı açıklamada, “Hava Kirliliği ve Sağlık Etkileri: Kara Raporu”na göre, hava kirliliği 2017’de 51 bin 574 ölüme yol açarken, bu rakamın aynı yıl trafik kazalarından ölenlerden 7 kat daha fazla olduğu görüldü. Hava kirliliği Dünya Sağlık Örgütü’nün önerdiği değerlere indirilseydi, 51 bin 574 ölüm önlenebilirdi. Ayrıca, hava kirliliğinden kaynaklanan hastalıklar arasında en sık görülenleri alt solunum yolu enfeksiyonları ve Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı (KOAH) oldu. Tüm alt solunum yolu enfeksiyonları ölümlerinin yüzde 25,5’i ve tüm KOAH ölümlerinin yüzde 26,8’inin hava kirliliğine bağlı olduğu tespit edildi. Hava kirliliğinin doğurganlığı etkilediği, düşük, kısırlık ve sperm kalitesini de düşürdüğü ortaya çıktı. Ayrıca hava kirliliğinin bebeklerde astım, otizm, ani bebek ölümü sendromu ve zekâ geriliği görülme riskini artırdığı görüldü” dedi.
Hava kirliliğinin ülkemize maliyeti yüksek …
GGSL Gönüllüsü M. Ali Özkan ise konuşmasında, “Dünyada her yıl 7 milyondan fazla kişi hava kirliliğine bağlı olarak erken ölmektedir. Bunların 600 binden fazlasını çocuklar oluşturmaktadır. Türkiye’de de her yıl 34 binden fazla kişinin hava kirliliği nedeniyle erken öldüğü tahmin edilmektedir. Erken ölenlere başta akciğer kanseri olmak üzere (Hava kirliliğinin akciğer kanserine yol açtığı ve mesane kanserinin görülme sıklığını artırdığı kanıtlanmıştır) hava kirliliğine bağlı olarak hastalananları, hastanede yatanları, ilaç kullananları ve işlerinden alıkonanları da ekleyecek olursak, hava kirliliğinin ülkemize maliyeti çok yüksektir. ‘Hava kirliği ve sağlık’ başlıklı ilk küresel konferansını İsviçre’nin Cenevre kentinde gerçekleştiren Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), hava kirliliğinin çocukların sağlığı üzerinde yıkıcı bir etkisi olduğuna dikkat çeken bir raporun sonucunu kamuoyuyla paylaştı. Örgüt, raporunda dünya genelinde her gün 15 yaş altındaki 1. 8 milyar çocuğun yüzde 93’ünün, sağlık ve gelişmelerini ciddi şekilde tehdit eden çok kirli bir havaya maruz kaldığını belirtti” dedi. -Mehmet ÖZGÜN-