Kadına yönelik şiddete karşı meydanlarda
HAK-İŞ Konfederasyonu’nun 25 Kasım nedeniyle Türkiye genelinde 81 ilde meydanlara çıktığını belirten HAK-İŞ Hatay İl Başkanı ve Özçelik İş Sendikası İskenderun Şube Başkanı Mehmet Güngör, açıklamasında şiddetin küresel boyutuna dikkat çekti.
Güngör, “Başta Filistin ve Gazzeli kadınlar olmak üzere dünyanın dört bir yanında şiddete maruz kalan kadın, çocuk, hayvan ve tüm canlılara karşı yapılan her türlü zulmü kınıyoruz. Kadınların sesi olmak, toplumsal farkındalık oluşturmak ve dayanışma ruhunu büyütmek için kadın-erkek hep birlikte meydanlardayız” ifadelerini kullandı.
Şiddetin toplumsal etkileri
Şiddetin sadece bireysel bir sorun olmadığını, küresel bir toplumsal problem haline geldiğini söyleyen Güngör, kadın cinayetlerinden istismara, ekonomik güvencesizlikten ayrımcılığa kadar pek çok konuda adalet talep ettiklerini dile getirdi.
“Şiddet günümüzde fiziksel, cinsel, psikolojik, ekonomik ve dijital boyutlarıyla karşımıza çıkıyor. Yapılan araştırmalar, bu şiddet türlerinden en fazla kadınların etkilendiğini gösteriyor. Bizler, bu duruma artık dur demek için buradayız” dedi.
Gazze’deki insanlık dramına vurgu
Konuşmasında özellikle Gazze’de yaşanan trajediye dikkat çeken Güngör, “Bütün dünyanın gözleri önünde Filistin’de ve Gazze’de insanlık suçu işleniyor. Kadınlar, çocuklar, masum siviller katlediliyor. Son bir yılda Gazze’de 18 bin çocuk, 12 bin kadın olmak üzere toplam 45 bin kişi yaşamını yitirdi. İnsanlar temel haklarından mahrum bırakılıyor ve evlerinden sürülüyor” diye konuştu.
Güngör, Gazze dışında Yemen, Suriye, Arakan, Doğu Türkistan ve Afrika gibi bölgelerde de kadın ve çocukların sistematik şiddet, etnik temizlik, yetersiz beslenme ve hastalıklardan en çok etkilenen kesim olduğunu ifade etti.
Kadına yönelik şiddetle mücadelede toplumun tüm kesimlerine çağrıda bulunan Güngör, “Bu sorunun çözümü için el ele vererek daha güçlü adımlar atmalıyız. Kadınların her alanda hak ettiği eşitlik ve güvenceyi sağlamak için mücadelemiz sürecek” dedi.