Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Hak kaybı olmaz

SGK İl Müdürü Bal,

SGK İl Müdürü Bal, prim borçlarıyla ilgili yapılandırmada son tarihin 31 Mayıs olduğunu hatırlattı.

Sosyal Güvenlik Kurumu (SSK) Hatay İl Müdürü Hamit Bal, geçmişte çıkan yapılandırmadan yararlanmasına rağmen ödemeleri zamanında yapmayarak hak kaybına uğrayanların, yani kanun hükümlerini ihlal edenlerin, ihlale neden olan tutarları, ödemeleri gerektiği tarihten bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihe kadar (27/1/2017) geçen süre için kanunun 10. maddesinin altıncı fıkrasında belirlenen geç ödeme zammı ile birlikte 2017 yılı Mayıs ayı sonuna kadar ödemeleri şartıyla kanun hükümlerinden yararlandırıldıklarını bildirdi.
SGK İl Müdürü Hamit Bal, 6736 sayılı kanun kapsamında yapılandırılan ve taksitler halinde ödeme talebinde bulunulan borçların taksit ödemelerine ilişkin nihai sürelerin, 2017/Ocak ayında ödenmesi gereken taksitten başlamak üzere, taksit talebinde bulunulan süreye bağlı olarak dörder ay uzatıldığını kaydetti ve taksit ödemesinin de bu kanunla birlikte 31.05.2017 tarihine ertelendiğinin altını çizdi.
SGK İl Müdürü Hamit Bal, bu kapsamda 6736 sayılı kanunun sağladığı taksitlendirme fırsatının devam etmesi ve hak kaybı yaşanmaması açısından, vatandaşların 31 Mayıs 2017 tarihine kadar ertelenmiş prim borçlarını ödemeleri gerektiğinin altın önemle çizdi. Hatay SGK İl Müdürü Hamit Bal, “Sosyal Güvenlik Haftası” kutlamaları kapsamında yaptığı açıklamasın-da, bu yıl 15-21 Mayıs tarihleri arasında gerçekleştirilecek olan Sosyal Güvenlik Haftası’nda; kurum içinde ve dışında paydaşla-rın da katılımı sağlanarak, sosyal ve kültürel alanda çeşitli etkinlikler düzenlemek suretiyle bir hafta boyunca sürekli gündem oluştura-cak, kamuoyunda sigortalı istihdamını teşvik edecek, sosyal güvenlik bilincini arttırmaya yöne-lik bilgilendirici ve tanıtıcı faaliyet-lerde bulunulacağını bildirdi.
SGK İl Müdürü Hamit Bal, hafta ile ilgili etkinlikleri şöyle aktardı:
“Sosyal Güvenlik Haftası’nda; yerel tv ve radyolarda sosyal güvenlik haftasının anlatılması, STK ziyaretleri, İl merkezimizde ve ilçelerimizde sosyal güvenlik standının açılması, okullarda bilgilendirme seminerlerinin düzenlenmesi ve kurum personeline yönelik motivasyon toplantısı yapılacaktır. Ayrıca İl Müdürlüğümüz ile merkez müdürlerimizce işverenlerimizi ve sigortalılarımızı bilinçlendirmeye yönelik yapılan faaliyetler ve çat kapı ziyaretleri kapsamında, yılbaşından bu yana 15 STK toplantısı, 155 hane ziyareti (29 engelli, 73 emekli, 15 asgari ücretli çalışan sigortalı, 4 gazi, 17 şehit yakını, 16 iade kapsamında tıbbi cihaz kullanan, 1 hibe kapsamında iş kuran engelli vatandaş olmak üzere), 5 organize sanayi bölgesi yönetimi ziyareti gerçekleştirilmiş olup, bu kapsamdaki faaliyetlerimiz devam etmektedir.”
SGK İl Müdürü Hamit Bal, ilimizdeki sosyal sigortalılarla ilgili verileri de şöyle aktardı:
“İlimizde, 2017 yılı Şubat ayı verilerine göre; 4/a kapsamında 193.604 kişi, 4/b kapsamında 56.813 kişi, 4/c kapsamında 49.732 kişi olmak üzere toplam 300.149 sigortalımız bulunmaktadır.”
SGK İl Müdürü Bal’ın kurumsal çalışmalarla ilgili bilgileri de şöyle:
“Yıl içinde 2.811 işyeri ziyareti gerçekleştirilmiş olup, etkin ve yoğun bir bilgilendirme sayesinde ilimizde istihdama yönelik gözle görülür artışlar olmuştur. Bunun neticesinde, ilimizde yılbaşından bu yana 8.804 artı istihdam sağlanmıştır.
Genel Sağlık Sigortası’nda (GSS) Reform 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’nun geçici 12. maddesi gereğince, 1/1/2012 tarihinden itibaren kanun kapsamında sigortalı olmayan veya bakmakla yükümlü olunan kişi sayılmayan, yerleşim yeri ülkemizde bulunan Türk vatandaşları, kanunun 60. maddesinin birinci fıkrasının (g) bendi kapsamında genel sağlık sigortalısı sayılmaktadır.
6824 Sayılı Kanun ile Genel Sağlık Sigortası’na ilişkin 1/4/2017 tarihinde yürürlüğe girmek üzere yeni düzenlemeler yapılmıştır. Bu düzenlemeye göre, 2017 yılı için prim oranları sırasıyla; 71 TL (G1), 213 TL (G2) ve 427 TL (G3) idi. Yapılan düzenleme ile var olan 3 kademe (G1,G2,G3) teke indirilmiştir. Yeni sistemde, primi devlet tarafından ödenenler ile 53 TL ödeyerek sağlık yardımı alanlar olacak. Prim oranı asgari ücretin %3’ü, yani 53 TL olacak ve gelir testine gitmek zorunlu olmayacak. Aylık 53 TL ödeyen vatandaşlarımız ve yakınları, sağlık hizmetlerinden normal sigortalılar gibi yararlanacaktır. Sadece ödeme gücü olmadığını ileri sürenler gelir testine girecek ve ödeme gücü olmayanların primlerini devlet ödemeye devam edecektir.”
SGK İl Müdürü Hamit Bal’ın, yapılandırma ile ilgili son tarihin 31 Mayıs olduğunu belirten hatırlatma ve bir ölçüde uyarı içeren açıklaması da şöyle:
“6736 Sayılı kanun kapsamında yapılandırma başvurusunda bulunduğu halde, bu maddenin yürürlüğe girdiği tarih itibariyle ödenmesi gereken tutarları süresinde ödemeyerek kanun hükümlerini ihlal edenler, ihlale neden olan tutarları, ödemeleri gerektiği tarihten bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihe kadar (27/1/2017) geçen süre için kanunun 10. maddesinin altıncı fıkrasında belirlenen geç ödeme zammı ile birlikte 2017 yılı Mayıs ayı sonuna kadar ödemeleri şartıyla Kanun hükümlerinden yararlandırıl-maktadır. 6736 Sayılı kanun kapsamında yapılandırılan ve taksitler halinde ödeme talebinde bulunulan borçların taksit ödemelerine ilişkin nihai süreler, 2017/Ocak ayında ödenmesi gereken taksitten başlamak üzere, taksit talebinde bulunulan süreye bağlı olarak dörder ay uzatılmış olup, taksit ödemesi de bu kanunla birlikte 31.05.2017 tarihine ertelenmiştir.
Bu kapsamda, 6736 sayılı kanunun sağladığı taksitlendirme fırsatının devam etmesi ve hak kaybı yaşanmaması açısından vatandaşlarımızın 31 Mayıs 2017 tarihine kadar ertelenmiş prim borçlarını ödemeleri gerekmektedir.” -Cemil Yıldız-