Hakkınız Ödenmez Dendi, Hakları Ödenmedi …

Milletvekili Şahin, sağlık çalışanlarına vaad edilen sözlerin tutulmadığını söyledi ve konuyu meclis gündemine taşıdı … CHP Hatay Milletvekili Suzan Şahin, tüm dünyada yaşanan ve Türkiye’yi de etkileyen Covid-19 salgın sürecinde, sağlık çalışanlarına üç ay boyunca tavandan performans ödemesi yapılacağı açıklamasının adaletli uygulanmadığını ve sağlıkçıların mağdur olarak gün geçtikçe tükenmişlik sendromuna girdiğini söyleyerek konuyu TBMM gündemine […]

Milletvekili Şahin, sağlık çalışanlarına vaad edilen sözlerin tutulmadığını söyledi ve konuyu meclis gündemine taşıdı …

CHP Hatay Milletvekili Suzan Şahin, tüm dünyada yaşanan ve Türkiye’yi de etkileyen Covid-19 salgın sürecinde, sağlık çalışanlarına üç ay boyunca tavandan performans ödemesi yapılacağı açıklamasının adaletli uygulanmadığını ve sağlıkçıların mağdur olarak gün geçtikçe tükenmişlik sendromuna girdiğini söyleyerek konuyu TBMM gündemine taşıdı.
Sağlık Bakanı ve AKP hükümetinin açıkladığı tavandan ödeme vaatlerinin sönen bir balon olduğunu belirten Milletvekili Şahin, Covid-19 ile mücadele eden sağlıkçıların bir çoğunun hayatını kaybettiğini, birçoğunun enfekte olduğu ve yoğun virüs altında enfekte olma riski ile görev yaptıklarını belirterek yapılan ödemelerin hakkaniyetli olmadığını söyledi.
Sözler tutulmadı …
Covid-19 salgınının ilk gününden günümüze kadar fedakarca hizmet veren sağlık çalışanlarının kampanyalarla hakkınız ödenmez diyerek alkışladığını ancak AKP hükümeti tarafından haklarının gerçekten de ödenmediğini, verilen sözlerin tutulmadığını söyleyen Milletvekili Şahin’in Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’ya yönelttiği sorular şöyle sıralandı:
“Döner sermaye dağıtımındaki adaletsizliklerin giderilmesi adına sistem yeniden revize edilecek midir? Döner sermaye ek ödemeleri emeklilik hesaplamalarına dahil edilecek midir? Taban aylıklarının yükseltilmesi konusunda bir çalışmanız var mıdır? Döner sermayede sabitlerin etkisinin artırılarak performans sisteminin devre dışı bırakılması söz konusu mudur?
Haziran ayı itibarıyla başlatılan performans ücretlendirmesi hekimlerde gerginliğe ve umutsuzluğa neden olmuştur. Pandemi koşullarında yoğun emek sarf eden sağlık çalışanlarının sağlığı da göz önüne alınarak performans ücretlendirilmesinin 2020 yılı için iptal edilmesi söz konusu mudur? Aynı serviste hizmet veren iki hemşirenin sadece mezuniyetlerinin farklı olması nedeniyle aldıkları ek ödemeler arasındaki fark çalışma barışı ve huzurunu bozmakta değil midir? Bu farklılığın giderilmesi konusunda bir çalışmanız var mıdır? Salgın nedeniyle Aile Hekimliği çalışanlarına ilave ücret verilecek midir?
Nöbet ücretleri ödenecek mi?
Sağlık taraması yapan, yollarda ateş ölçen, hasta ve yakınlarının izolasyonunda görevlendirilen çalışanların pandemi ile mücadele kapsamında desteklenmesi konusunda bir çalışmanız var mıdır? Üniversite hastanelerinde çalışan sağlık görevlilerinin yaşadığı mağduriyetler giderilecek midir? Çalışanların, çalışırken veya işten kaynaklı olarak yaralanması veya hastalanması iş kazası veya meslek hastalığı olarak kabul edilir. Sağlık çalışlarının kapasiteyi aşan hasta yoğunluğu ve yoğun çalışma şartları sonucu Covid-19 tanısı alması durumunda hastalığın yapılan işle yakın bağı gözetilerek iş kazası veya meslek hastalığı bildiriminde bulunması gerekmekte midir? Gerekmemekte ise nedeni nedir?
İş kazası veya meslek hastalığı sebebiyle çalışanların meslekte kazanma güçlerinde kayıp olması durumunda, buna bağlı olarak tazminat süreçlerinin yürütülmesi mümkün olabilecek midir?
Pandemi sürecinde nöbet ücretinin ödenmemesi sorunu çözülecek midir? Çalışma barışı ve hakkaniyet ilkeleri ve sağlığın bir ekip işi olduğu anlayışından hareketle sağlık kurum ve kuruluşlarında görev yapan tüm kamu görevlilerinin 3600 ek göstergeden faydalandırılmaları konusunda bir çalışmanız var mıdır?” Mehmet ÖZGÜN

Exit mobile version