Reyhanlı ve Kumlu mısır üreticisi destekleme alamıyor…
İlimiz Amik Ovası’nın Reyhanlı ile Kumlu ilçelerinde bulunan üreticilerin bu yıl yeniden mısır ekimine yöneldiği, ancak hiç beklemediği olumsuz bir sürprizle karşılaştığı ve mısır desteklemesi alamadığı, alamayacağı kaydedildi.
Gelişme, Reyhanlı Ziraat Odası Başkanı Şemsettin Cünedioğlu tarafından bölge Milletvekillerine bildirildi. Reyhanlı Ziraat Odası Başkanı Şemsettin Cünedioğlu, Hatay Milletvekillerine gönderdiği mektubunda şunları yazdı:
“Sayın Milletvekilim. Bölgemiz çiftçileri, özellikle son yıllarda girdilerin aşırı derecede artışı ve mevsimsel değişikliklerinden dolayı, değişik ürün ekim yapmak zorunda kalmışlardır. Genel olarak pamuk ekim ağırlıklı ovamız çiftçisi, pamuk girdilerinin aşırı yükselmesi ve ürünün para etmemesinden dolayı, bununla beraber üst üste iki yıl pamuk ekiminden sonraki üçüncü yıl devlet desteğinin olmamasından dolayı, şu an ekim alanında yoğunluklu olarak mısır ekimine mecbur bırakılmıştır.
Bölgemizde su kısıtı olmadığı belirtilen Antakya ve Altınözü ilçeleri, dane mısır desteğinden faydalanırken, Reyhanlı ve Kumlu bölgesinde su kısıtı belirtilerek, damlama sulama ile sulanan mısır bitkilerine destek verilmektedir.
Bölgemizde bulunan 30 km sulama kanalı ve 110.000 dekar sulama sahası bulunan, Türkiye’nin tek salma su kooperatifi olan Asi Sulama Kooperatifi ve Afrin sulama kanalı bölgesinden su alan Reyhanlı ve Kumlu ilçelerindeki çiftçilerimizin, su problemi yaşamadan mısırlarını yetiştirdiği, Tarım Bakanlığı ve DSİ tarafından bilinmektedir.
Bölgemizde, Asi Sulama Kooperatifi ve Afrin Çayı’nın mevcut durumundan dolayı, çiftçilerimiz, salma sulama yöntemiyle mecburen sulamak zorunda olduklarından dolayı, çok az miktar-da mısır ürünü yetiştiren çiftçilerimiz damlama sulama yapmaktadır.
Bölge çiftçilerimiz, zorunlu olarak yapmış oldukları salma sulama mecburiyetinden dolayı, yetiştirmiş oldukları mısır ürününe, Resmi Gazete’nin 24 Ekim 2019 tarih ve 30928 sayılı Cumhurbaşkanlığı 1691 sayılı kararında belirtilen Bakanlık Yönetmeliğinin şartlarından dolayı, mısır ürününe ton başı destek ödenmediğinden, büyük bir mağduriyet yaşamaktadır.
Bölgemizde de, diğer bölgelerdeki gibi salma sulama yöntemiyle yetiştirilen mısır ürününün de, çiftçilerimizin mağduriyetlerinin giderilmesi açısından desteklemeye tabii tutulması, ciddi anlamda mağdur olan bölgemiz çiftçilerini bir nebze de olsa rahatlatacağına inanıyoruz.
Mağdur olan bölge çiftçilerimizin de salma sulama yöntemiyle yapılan mısır ürününe ton başı destekleme ödemesi için gereğinin yapılmasını bilgileriniz arz ederim.” -Cemil Yıldız-