Dolar yükseldiğinde tüketim maddeleri, sağlık, eğitim, ulaşım, haberleşme, doğal gaz, elektrik ve diğer hizmetlerde fahiş artışlar yaşanırken, son 1,5 aydır Dolar’da yaşanan % 25’lik düşüşe rağmen, fiyatlarda düşüş yok.
Özellikle 2020 yılında yaşanan dövizdeki artışla birlikte, günlük yaşamın vazgeçilmezlerinden, fahiş şekilde yükselen fiyatların nedeninin dövizdeki artışın yansıması olduğunu söyleyenler, bugünlerde sus-pus durumda.
Daha açık bir ifadeyle, son 1,5 aya kadar dövizdeki inanılmaz yükselişle birlikte, halkın günlük yaşamda kullandığı tüketim maddeleri, sağlık, eğitim, haberleşme, aydınlatma, ısınma ve diğer hizmetlerde yaşanan fahiş fiyat artışları, bu kez dövizdeki gerilemeye rağmen düşüş kaydetmedi.
2020’nin son aylarında, her alandaki fiyat artışlarına gerekçe olarak dövizdeki yükselişi gösteren uzmanlar, bugünlerde yorum yapmaktan kaçınıyor. Dövizde % 25 civarında seyreden düşüşe rağmen, ithale dayalı tüketim maddeleri ile diğer hizmetler dahil olmak üzere, hiçbir alanda fiyat düşüşü yaşanmaması şaşırtıyor. Vatandaş, 2020’de akaryakıt, elektrik, doğalgaz, ulaşım, haberleşme, sağlık, gıda, meyve ve sebzede yaşanan anormal artışların, 2021’in, dövizde gerileme kaydedilen ilk 45 gününde yerinde saydığını ve eski seyrine dönmediğini kaydederek, buna tepki gösteriyor.
Günlük gıda ve diğer tüketim maddelerindeki inanılmaz fiyat artışlarına, o süreçte konuşan uzmanlar, üreticiler, satıcı tüccar ile esnaf, girdilerdeki artış ile dövizdeki yükselişi gerekçe göstermekteydi. Şimdi ise dövizdeki yükseliş durdu, gerileme yaşandı, yaşanmaya da devam ediyor.
2 ay önce 8,50 TL’ye yükselen Dolar’ın 6 TL’nin altına düşmesi üzerine “TL değerleniyor” yorumunu yapan uzmanlardan ve satıcılardan, döviz kurunda devam eden düşüşe rağmen fiyatlarda düşüş yaşanmamasının nedenini halka anlatması isteniyor. -Cemil Yıldız-