Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

HAMOK Haşere Salgınının Tehlikelerine Dikkat Çekti

Hatay Akademik Meslek Odaları

Hatay Akademik Meslek Odaları Koordinasyon Kurulu(HAMOK)!adına yapılan açıklamada ilmimizde baş gösteren sinek, haşere istilasının yol açabileceği tehlikeli salgınlara dikkat çekildi.

6 Şubat ve 20 Şubat depremleriyle birlikte ilimizin bozulan altyapısı, ortaya çıkan büyük yıkım, meydana gelen düzensiz ve aşırı yağışlar, çöpler ve kirlilik haşerenin ( sinek ve kemirgen populasyonu ) ilimizde anormal bir şekilde artmasına sebep olduğuna vurgu yapılan HAMOK açıklamasında şöyle denildi:

“Depremden sonra haşere sorununun havaların ısınması ile katlanacağı ve halk sağlığını tehdit edebileceğini dile getirmiştik. Hatay Valiliği , Hatay Büyükşehir Belediyesi ve ilçe belediyeleri bir araya gelerek bu sorunun çözümü için iş birliği yapmalıdır. Yetkili kurumlar bu soruna ciddiyetle eğilmeli ve bütün kaynaklarını seferber etmelidir. Halk Sağlığı söz konusu olduğunda tasarruf tedbirleri söz konusu edilemez. Hızlı bir şekilde Larva ve Uçkun mücadelesi yapan ekipman ve personel sayısını 3 katına çıkarılmalıdır. İlaçlama özellikle depremden en fazla etkilenen Hassa, Kırıkhan, İskenderun, Arsuz, Antakya, Samandağ ve Defne’de yoğunlaştırılmalıdır. Bununla beraber Asi Nehri, ağaçlık, çalılık bataklık ve sulak yerlerin yoğun bir şekilde ilaçlanması gereklidir.”

“Hatay Büyükşehir Belediyesi ürettiği ve kullandığı kimyasallar yanında ARGE çalışmaları yapılmış çok daha etkili kimyasallarla mücadele edilmelidir. Halk sağlığını korumak adına bu iş rayına oturana kadar insanlara cibinlik dağıtılmalıdır. Aksi takdirde kemirgenlerin artışından kaynaklı Tifo, Weil (Leptospirosis) vs ; sineklerle bulaşan ülkemizde Sağlık Bakanlığının çalışmalarıyla eradike edilmiş Şark Çıbanı Hastalığının hortlaması (Leishmaniasis) ve hayvanlarda kimi virütik hastalıkların ortaya çıkarak salgınlar (sığırlarda Afrika Hastalığı (LSD) , Üç Gün ( Efemeral Fever Hastalığı) vb ) meydana getirmesinden kaygılıyız.”

HAMOK açıklamasının altına imza atan meslek odaları şunlar:

HATAY BAROSU,HATAY DİŞ HEKİMLERİ ODASI, HATAY ECZACI ODASI, HATAY SERBEST MUHASEBECİLER ODASI, HATAY TABİP ODASI, HATAY VETERİNER HEKİMLER ODASI,cELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI İL TEMSİLCİLİĞİ, HARİTA VE KADASTRO MÜHENDİSLERİ ODASI İL TEMSİLCİLİĞİ, İNŞAAT MÜHENDİSLERİ ODASI HATAY ŞUBESİ, JEOFİZİK MÜHENDİSLERİ ODASI HATAY İL TEMSİLCİLİĞİ, JEOLOJİ MÜHENDİSLERİ ODASI HATAY İL TEMSİLCİLİĞİ, MAKİNA MÜHENDİSLERİ ODASI HATAY İL TEMSİLCİLİĞİ,cMİMARLAR ODASI HATAY ŞUBESİ, İÇ MİMARLAR ODASI HATAY İL TEMSİLCİLİĞİ, ŞEHİR PLANCILARI ODASI HATAY İL TEMSİLCİLİĞİ, KİMYA MÜHENDİSLERİ ODASI HATAY İL TEMSİLCİLİĞİ