HAMOK’tan Boğaziçi Eylemleri Görüşü

Öğrencileri Rahat Bırakın… Hatay Akademik Meslek Odaları Koordinasyon Kurulu (HAMOK), Boğaziçi eylemleri ve yaşananlarla ilgili olarak, “öğrencileri rahat bırakın” mesajı verdi. Dönem sözcülüğünü Elektrik Mühendisleri Oda Başkanı Cem Hüzmeli’nin üstlendiği HAMOK açıklamasında özetle şöyle denildi: “Toplumların gelişiminin temeli olan üniversiteler, özgür bilim ve düşüncenin temel kurumlarıdır. Üniversitelerin; bilimsel, demokratik ve özerk kurumlar haline gelmesi, sağlıklı […]

Öğrencileri Rahat Bırakın…

Hatay Akademik Meslek Odaları Koordinasyon Kurulu (HAMOK), Boğaziçi eylemleri ve yaşananlarla ilgili olarak, “öğrencileri rahat bırakın” mesajı verdi. Dönem sözcülüğünü Elektrik Mühendisleri Oda Başkanı Cem Hüzmeli’nin üstlendiği HAMOK açıklamasında özetle şöyle denildi:
“Toplumların gelişiminin temeli olan üniversiteler, özgür bilim ve düşüncenin temel kurumlarıdır. Üniversitelerin; bilimsel, demokratik ve özerk kurumlar haline gelmesi, sağlıklı işleyişi ve bilimsel üretkenliği için de özgür ve demokratik bir yapıya kavuşturulması gerekmektedir.
Bilindiği gibi ülkemizde üniversitelerin özerkliğine müdahale edilerek, liyakat önemsenmeden ve kurumların özgünlükleri dikkate alınmadan, antidemokratik bir biçimde Cumhurbaşkanlığı tarafından rektör atamaları yapılmaktadır. Boğaziçi Üniversitesi’ne de, bilindik yöntemlerle Melih Bulu’nun Rektör olarak atanması, başta üniversite öğrencileri ve öğretim üyeleri olmak üzere, demokratik duyarlılığı olan tüm kamuoyu tarafından haklı bir tepki ile karşılanmıştır.
Demokratik itirazlarını ve Rektörün demokratik yöntemlerle seçilmesi gibi haklı taleplerini, tamamiyle Anayasamızca güvence altına alınan barışçıl yöntemlerle ifade etmeye çalışırken, kolluk kuvvetlerinin, öğrencilere karşı ölçüsüz ve orantısız güç kullanması kabul edilemez.
Her üniversitenin kendi yapısına, geleneğine ve hedeflerine uygun şekilde kendi kendini yönetmesi esastır. Üniversitenin tüm bileşenlerinin, fikir ve iradelerini yönetim süreçlerinin parçası haline getirmek, demokratik üniversitenin temelidir. Sadece Boğaziçi Üniversitesi’nde değil, tüm üniversitelerde ‘demokratik üniversite anlayışını’ hayata geçirebilmek adına, 2018’de çıkarılan Cumhurbaşkanlığı KHK’sında, Yükseköğretim Kanunu’nun 13. Maddesi kaldırılmalıdır.
Boğaziçi Üniversitesi öğrencilerini ve öğretim üyelerini hedef alan polis şiddetini, LGBTİ bireylerine yönelik ayrımcı ve dışlayıcı tutumu, ifade özgürlüğünü yok sayan her türden yaklaşımı kabul etmiyoruz. Bu gösteriler sırasında Hatay Milletvekilimiz Barış Atay’a uygulanan şiddeti kabul etmek mümkün değildir.
Üniversitelerine sahip çıkan, demokrasi mücadelesini yükselten Boğaziçi Üniversitesi öğretim üyelerinin ve öğrencilerinin haklı mücadelesi, demokratik Türkiye mücadelesidir. Demokrasi talebine karşı hukuk dışı, saldırı, gözaltı ve tutuklamalara son verilmesini ve atanmış Rektörün acilen istifa etmesi gerektiğini, kamuoyunun bilgisine sunarız.” -Cemil Yıldız-

Exit mobile version