Hamurcu,

Kurban Bayramı öncesi halk sağlığı için alınması gereken önlemleri sıraladı Kesimler; Veteriner Hekim Kontrolü Olan Yerlerde Yapılmalı       Hatay Veteriner Hekimler Odası Başkanı Yahya Hamurcu, Kurban Bayramı öncesi halk sağlığı için alınması gereken önlemleri sıraladı. Hamurcu, kurbanlık hayvanların kesimleri için öncelikli tercihlerinin, veteriner hekim kontrolü yapılan ve hijyen şartları çok daha iyi olan, Bakanlıktan ruhsat […]

Kurban Bayramı öncesi halk sağlığı için alınması gereken önlemleri sıraladı

Kesimler; Veteriner Hekim Kontrolü Olan Yerlerde Yapılmalı

      Hatay Veteriner Hekimler Odası Başkanı Yahya Hamurcu, Kurban Bayramı öncesi halk sağlığı için alınması gereken önlemleri sıraladı. Hamurcu, kurbanlık hayvanların kesimleri için öncelikli tercihlerinin, veteriner hekim kontrolü yapılan ve hijyen şartları çok daha iyi olan, Bakanlıktan ruhsat almış mezbaha ve kombinalar veya Hatay Büyükşehir Belediyesinin belirlediği geçici kesim yerleri olarak düzenlenen yerler olduğunu söyledi.

      Kurban Bayramının, toplum sağlığı, hayvan sağlığı, hayvan hakları ve refahı, gıda güvenliği, çevre, ekonomi ve tüketim boyutu olan oldukça kompleks bir yapı gösterdiğini belirten Hamurcu, bu nedenle içinde veteriner hekimlerin görev aldığı kurumlar başta olmak üzere, diğer kamu ve kuruluşları ile sivil toplum örgütlerinin beraber oluşturacağı politikalarla sağlıklı bir şekilde yürütülebileceğini bildirdi. Hamurcu, kurban hizmetleri süresince kurbanlık hayvan tedarikinde, nakillerinde, satış ve kesim yerlerinde hayvan sağlığı, hayvan refahı, veteriner halk sağlığı ve çevre sağlığı açısından herhangi bir risk ve aksaklık yaşanmaması için çalışmaların, 2022 yılı kurban hizmetlerinin uygulanmasına dair tebliğ kapsamında iş ve işlemlerin yürütülmesinin önemine değindi.

Kesim yeri hijyen olmalı …

      Kurbanla ilgili faaliyetlerin bir kısmının, hayvan sağlığı ve gıda güvenliği ile ilgili yasalarda kapsam dışı bırakıldığını söyleyen Hamurcu, açıklamasında şunlara yer verdi: “Bu nedenle; kurban kesecek ve kurban eti tüketecek kişilerin; kurbanlıkların seçimi, kesimi ve kesim sonrasında insan ve hayvan sağlığı açısından dikkat etmeleri gereken hususlar, çevrenin kirletilmemesi ve hayvan refahı konusunda alınması gereken tedbirler ve etlerin muhafazası konularında bilgi sahibi olmaları gerekir. Son yıllarda iyi bir kamuoyu oluşmasına ve olumlu gelişmeler yaşanmasına karşılık, kurban kesim şartları, hayvan refahı, gıda güvenliği ve halk sağlığı açısından hala önemli riskler yaşanmaktadır.

      Kurbanlık hayvanların kesimleri için öncelikli tercihimiz, veteriner hekim kontrolü yapılan ve hijyen şartları çok daha iyi olan, Bakanlıktan ruhsat almış mezbaha ve kombinalar veya Hatay Büyükşehir Belediyesi’nin belirlediği geçici kesim yerleri olarak düzenlenen yerler olmalıdır. Kesim yapılacak yerler temiz ve serin olmalı ve buralarda bol miktarda su bulunmalıdır. Kesim işlemi mümkün olduğunca hayvanlar askıya alınarak yapılmalıdır. Böylece kesme ve yüzme işleminin daha temiz ve sağlıklı şekilde yapılması yanında kanın akması da daha iyi sağlanacaktır.

Etler derin dondurucuda muhafaza edilmeli …

      Kurban etlerinin muhafazası: Et ve et ürünleri bakterilerin çoğalmaları için son derece uygun bir ortam niteliğindedir. Uygun koşullarda bir bakteri 12 saatte 16 milyara ulaşabilmektedir. Bu durum hafif bir bakteri yüküne sahip bir etin iyi muhafaza edilmediği taktirde bir gece sonra insan sağlığı açısından ne derece büyük bir tehlikeye dönüşebileceği konusunda fikir vermektedir. Kurban etleri, parçalar halinde temiz kaplara konulmalı ve önce güneş görmeyen serin bir yerde 5-6 saati geçmeyecek şekilde bekletilerek etin sıcaklığının düşmesi sağlandıktan sonra buzdolabına kaldırılmalıdır.

Kurbanlık etler henüz kesim sıcaklığında iken buzdolabına poşet içinde veya hava alamayacak bir durumda büyük parçalar halinde üst üste konulursa, buzdolabı ısısı etin iç kısımlarını soğutmaya yetmez. Bu nedenle etin hava almayan kısımlarında çok kısa sürece (2 gün) bozulma ve kokuşma hatta yeşillenme görülür. Böyle kısımlar kesinlikle tüketilmemeli, atılmalıdır.

      Kurbanlık etin dayanma süresi, kesim kalitesi ve et parçasının büyüklüğüne göre değişmekle beraber normal buzdolabı koşullarında 5 veya 6 gündür. Bu süre kıymada genellikle 3 gündür. Eğer daha uzun süreli muhafaza düşünülüyorsa etler derin dondurucuda -18 derecede muhafaza edilmeli.”

      Mehmet ÖZGÜN

Exit mobile version