Evler mi, Hidrantlar mı?
Hortum ve diğer yangından korunma cihazlarına su almak amacıyla ana yangın besleme hattına yapılan bağlantı olarak bilinen hidrantların eski kentin dar sokakları içindeki sayısı da, görseli de tartışma konusu! Peki, eldeki, hazır halimiz mi? Standart mı? Sorun yok mu?
Yangın hidrantı, itfaiyenin, yangına müdahale esnasında bağlantı yapması için bırakılan ağızlara denir. Yangın esnasında, bina dışına yerleştirilen hidrantlarla, itfaiye araçlarına su takviyesi yapılır veya direk hortum da bağlanılarak
Eldekiler, standardı karşılayan hidrantlar mı? Eski kentin içinde, buna benzer durumdaki hidrantlar, çalışır durumda mı? Normal şartlarda, kapaklarının kapalı ve bakımlı olması gereken bu noktaların yaşadığı bu ilgisizliğin nedeni nedir?
Uygulamaya göre, hidrantların, itfaiye ve araçlarının kolay yanaşabileceği ve bağlantı yapabileceği şekilde düzenlenmesi gerekir. Peki, eski kentin hidrantları bu şartlara uygun mu? Olası bir yangında duruma müdahil olacak araçlar için hazırlar mı?
Hidrantlar arası uzaklığın, çok riskli bölgelerde 50 metre, riskli bölgelerde 100 metre, orta riskli bölgelerde 125 metre ve az riskli bölgelerde 150 metre olarak düzenlendiği hesap edilecek olursa, Antakya’nın doğu yakasında, sayıları ve nitelikleri itibariyle var olanlar hesaba katıldığında, olması gereken ‘mesafeler’ bağlamında ne durumdayız?
Normal şartlarda, hidrantlar, korunan binalardan ortalama 5 ilâ 15 m kadar uzağa yerleştirilir. Ancak görüldüğü kadarıyla, eski Antakya içindeki hidrantlar, korunması gereken binanın taş bedenine monte edilmiş durumda. Peki, bu durumun yaratacağı risk nedir? Olası bir yangında, bu
Binaların Yangından Korunması Hakkındaki Yönetmelik hükümlerin göre; Sorumluluk bölgelerinde hizmette bulunan araçların giremeyeceği veya manevra yapamayacağı, ulaşım imkânı olmayan yerleşim mahalleri olan belediyeler, buralarda meydana gelebilecek yangınlara etkili bir şekilde müdahale yapılabilmesi bakımından, bu yerleşim yerlerinin uygun yerlerine, yerüstü yangın hidrantları veya pompa ile teçhiz edilmiş yeterli kapasitede yangın havuzları ve sarnıçları yaptırmak mecburiyetinde. Peki, eldekinin fotoğrafında dururken, hazırlığımız buna mı dair?
-CEVABIMIZ NE?-
Eski evlerin, kafe ve restoran adı altında yeniden gündelik hayata kazandırıldığını söyleyen, bu yolla da mevcut birçok yapının yıkılmaktan kurtulduğunu söyleyen bir vatandaşın söylediği, olası riske dair…
“Her şey güzel, yapılanlar da, yapılmaya çalışılanlar da. Ama şu hidrantların yanından ne zaman geçsem, ‘bizi Allah koruyor’ diyorum kendi kendime. Tamam da, kendimizi korumaya ne zaman başlarız?”
-Tamer Yazar-