Milletvekili Şahin, Cumhurbaşkanı ile Ulaştırma Bakanı’nın sekiz ay önceki sözünü hatırlattı
CHP Hatay Milletvekili Suzan Şahin, parlamentonun önceki günkü oturumunda yaptığı konuşmada, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Cahit Turhan’ın “Hatay sınırları içinde otoban ücretsiz olacak” sözünü vermesinin üzerinden sekiz ay geçtiğini hatırlattı, ancak bu sözün tutulmadığını ifade etti.
Ücretli olması nedeniyle otobanların kullanılmadığını, bu nedenle kara yolu trafiğinin tırlarla çok yoğun ve tehlikeli bir hâl alarak can ve mal güvenliği açısından ciddi tehdit oluşturduğunu söyleyen Milletvekili Şahin, konuşmasında şunları dile getirdi: “Otoban ücreti, sanayi sektörüne de ağır maliyet yükü oluşturuyor. Osmaniye-Hatay arasındaki otoban yolunun çevre yolu statüsüne dönüştürülerek Gözene-İskenderun arası gişelerin ücretsiz hâle getirilmesi çok yoğun olan sanayi trafiğini azaltacak, trafik kazalarını önleyecek, nakliye ve lojistik firmaları ile ağır sanayi sektörüne ciddi katkı sağlayarak ülke kalkınmasına da faydalı olacaktır.
İskenderun’dan başlayarak Erzin-Gözene gişelerine kadar devam eden otoban yolunun tıpkı Adana Ceyhan kara yolunun 64 kilometresinin ücretsiz olması gibi ücretsiz olmasının sağlanması sanayi, lojistik sektörü ve yöre halkının talebidir. Ak Parti hükümetinin, 8 ay önce verdiği, ‘Hatay sınırları içinde otoban ücretsiz olacak’ sözü ne zaman tutulacak.”
Şehir Hastaneleri modeli iflasta mı?
Milletvekili Şahin, şehir hastaneleri ile ilgili düşüncelerini de şöyle sıraladı: “Hem hatalı sözleşme yapılan hem de dövizle kira ödenen şehir hastaneleri için bir düzenleme alelacele bu torbaya konuldu. Görünen o ki yeteri kadar araştırma yapılmadan hayata geçirilmeye çalışılan şehir hastanelerinin yanlış olduğu dövizin aşırı yükselmesiyle şirketlere fazla para ödemek zorunda kalınınca fark edildi. Bu yapılan hata kamunun nasıl zarara uğratıldığının açık bir itirafıdır, halka faturası çok yüksek. Bu yıl tamamlanacak hastanelerle birlikte şehir hastanelerine 14 milyar lira kira ödeneceği, bu rakamın 2021’de 16 milyar 670 milyon liranın üzerine çıkacağı iddia ediliyor. Bu düzenleme şehir hastaneleri modelinin iflas ettiği anlamına mı geliyor? ‘Ticari sır’ denilerek halktan gizlenen şehir hastanelerinin sözleşmeleri neden Meclisimizle ve kamuoyuyla paylaşılmadı? Şehir hastaneleri için kime ne kadar aktarım yapıldı? Sözleşme bedellerinde yaşanan artış nedeniyle kamunun uğradığı zararın gerçek rakamı nedir?” -Mehmet ÖZGÜN-