Nar Ekşisi Yolculuğu
Hasat edilen narların taneleri, değneklerle dövülerek çıkartılıyor. Ardından çuvallara konularak, küçük bir havuzun içinde suyu çıkartılıyor. Dev kazanlara aktarılan nar suyu, bin bir emek ve zahmetle, saatlerce süren kaynamanın ardından kıvama geldikten sonra, soğuması için bidonlara aktarılıyor.
Hatay’dan Gaziantep’e, Eylül ayında başlayan nar hasadı devam ederken, hasadın finaline eklenen ‘ekşi’ ise her iki kentin rotasında keyif veren bir aroma bırakıyor. Zengin mutfaklarıyla bilinen her iki şehirde de kadınlar, bugünlerde hasat edilen tonlarca narın ‘ekşi’ yolculuğundalar.
-GELENEKSEL-
Haziran ayında çiçek açan ve Ağustos ayında olgunlaşarak kızarmaya başlayan, Eylül ayında başlayan hasadıyla da yolculuğunu tamamlayan narların ‘ekşisi’, Hatay’da da Gaziantep’te de yemeklerin vazgeçilmezi. Her iki kentte de modern yöntemlerle nar ekşisi yapılsa da çoğunlukla geleneksel yöntem tercih ediliyor. Geleneksel yöntemle yapılan narın daha lezzetli olduğunu belirtenler ise “Elimizde değnekle tanelerini çıkartırız ve çuvala koyup tepeleriz. Çıkan suyu büyük kazanlara koyuyoruz. Kazanın büyüklüğüne göre saatlerce kaynar. Sürekli altına odun atmak lazım. Arada köpüğünü alırız. Tam kıvamını iyi bilmek lazım. Yoksa acı olur” demeyi ihmal etmiyor.
Tamer Yazar