Hasadın ardından, kurutma zamanı…

Kimisi damda, kimisi evinin önünde… Kentin birçok yerinde, geniş alanlara serilmiş kırmızı biberlerin kurutma işlemi nedeniyle oluşan görselde, bugünün Antakya’sı. Kimi salça olacak, kimi de kurutulmuş olarak saklanacak. “Antakya’da tatlı biber çok yenmez, tüketilmez de. Ama ayarında bir acı. Rahatsız etmeyecek. Bizim salçalar da, biberler de böyle. Her sene yapıyoruz. Alıcısı çok. İnsanlar, biraz da […]

Kimisi damda, kimisi evinin önünde…

Kentin birçok yerinde, geniş alanlara serilmiş kırmızı biberlerin kurutma işlemi nedeniyle oluşan görselde, bugünün Antakya’sı. Kimi salça olacak, kimi de kurutulmuş olarak saklanacak.

“Antakya’da tatlı biber çok yenmez, tüketilmez de. Ama ayarında bir acı. Rahatsız etmeyecek. Bizim salçalar da, biberler de böyle. Her sene yapıyoruz. Alıcısı çok. İnsanlar, biraz da görüyor, nasıl bir işlemden geçiyor diye. O yüzden, marketten almak yerine, böyle ilk elden alanlar da çok oluyor.”
Antakya’nın eski kenti içinde de, yenisinde de, acı kırmızı biberler, tarlada yapılan hasadın ardından kurutma işlemi için kadınlar tarafından özenle yerlere diziliyor. Kimi damında, kimi de evinin önünde yapıyor bu işlemi. Birçok evin balkonuna, duvarına ve çatısına asılarak kurutulan kırmızı biberlerin oluşturduğu görüntüyü de unutmamak gerek tabi.
-ÜRETİM-
Hatay genelinde üretim alanları ve elde edilen rekoltenin her sene giderek arttığı kırmızı biberde, toplam ekilen saha, 2018 yılında “25 bin dönüm” ve elde edilen ürün de “49 bin ton biber” olmuştu. 2019 yılında ise ekim alanında ve veriminde yüzde 20 artış gerçekleşmişti.
-SALÇA DA!-
Hatay’ın kırmızı biber yolculuğunda, salça da önemli bir yer tutuyor. Diğer güney illerinde olduğu gibi, her yıl Ağustos ve Eylül aylarında hasat edilmeye başlanan kırmızı biberler, geleneksel yöntemlerle kadınların elinde salçaya dönüştürülüyor. Tarladan toplanıp yıkanan biberler, çekirdeklerinin çıkarılmasının ardından, özel makinelerde çekiliyor. Daha sonra leğenlere doldurulup tuzlanan biberler, suyunu çekmesi için evlerin damlarına ya da avlusuna bırakılıyor. Sık sık karıştırılan ve yaklaşık 15 gün kurutulduktan sonra elde edilen biber salçası, ardından bidon ya da kavanozlara doldurularak kullanıma hazır hale geliyor.
Genelde imece usulü gerçekleşen salça yapımı, Eylül ayının sonlarına kadar devam ediyor. Tamer Yazar

Exit mobile version