HASİAD Başkanı Mesajı:

Döngüsel Ekonomiye Geçilmeli Hatay Sanayici ve İş İnsanları Derneği (HASİAD) Başkanı Murat Hayzaran, bugünkü süreçte, ekonomide döngüsel tercihin yapılması gerektiğini bildirdi. Yazılı açıklamasında, dünyamızı etkisi altına alan kovid-19 virüsünden kaynaklanan pandemi krizinin; iklim değişikliği, küresel ısınma, çevre kirliliği ve kaynakların hızla tüketilmesi ve tükenmesi yanı sıra dünyanın ekolojik sınırları konusunda tüm insanlığı bir yol ayrımına […]

Döngüsel Ekonomiye Geçilmeli

Hatay Sanayici ve İş İnsanları Derneği (HASİAD) Başkanı Murat Hayzaran, bugünkü süreçte, ekonomide döngüsel tercihin yapılması gerektiğini bildirdi.
Yazılı açıklamasında, dünyamızı etkisi altına alan kovid-19 virüsünden kaynaklanan pandemi krizinin; iklim değişikliği, küresel ısınma, çevre kirliliği ve kaynakların hızla tüketilmesi ve tükenmesi yanı sıra dünyanın ekolojik sınırları konusunda tüm insanlığı bir yol ayrımına götürdüğünü dile getiren Hayzaran, mevcut ekonomik sistemlerin ise modern toplumun ihtiyaçlarını daha fazla karşılayamayacağını, tükenmekte olduğunu kaydetti ve şunları ifade etti:
“Döngüsel ekonomi modeli, kaynakları mümkün olduğunca ekonomi içinde tutmakta, fiziksel kaynakların değerini koruyarak da hammadde tüketimini, atığı ve değer zinciri risklerini en aza indirgemektedir. Bu amaçlardan da görüleceği üzere, döngüsel ekonomi modeli, kullanım ömrünün sonunda ‘değeri yakalama’ amacı güden bir piyasa ekonomisi modelidir.
Döngüsel ekonomi, atık kavramını tamamen ortadan kaldırma amacından hareketle; üretim ve tüketim şeklimizi ve alışkanlıklarımızı temelden değiştirerek, ekonomi ve toplumda değerin dolaşmasını sağlayan, daha temiz, yeşil, sağlıklı, başarılı bir ekosistem yaratmak amacı gütmektedir.
Önümüzdeki süreçte ülkemizde de döngüsel ekonomik modelinin etkin olması kapsamında, döngüsel ekonominin önündeki engelleri, döngüsel ekonomiye geçiş için stratejileri ve döngüsel iş modellerini konuşmamız gerekmektedir.
İleri teknolojinin kullanılması, köklü davranışsal değişikliklerle birlikte, gerek mevzuatsal gerekse bürokratik altyapıyı hazırlamamız, konu ile ilgili gerekli ve yeterli hibe ve destekler sağlamamız, bu hibe ve destekleri arttırmamız gerekmektedir.”
-Cemil Yıldız-

Exit mobile version