HASİAD Başkanı Murat Hayzaran, katıldığı TV programında, sıkıntılı süreçten çıkış yollarını sıraladı.
Vergi oranları düşürülmeli, kayıtlı ekonomi arttırılmalı
Hatay Sanayici ve İş İnsanları Derneği (HASİAD) Başkanı Murat Hayzaran, HRT Akdeniz Televizyon kanalında Ali Yolcu’nun “Demokrasi Bulvarı” programının canlı yayın konuğu oldu, gündeme dair görüşlerini aktardı.
Başkan Hayzaran, programdaki konuşmasında, pandeminin tüm dünya kapsamında yarattığı olumsuzlukların, kapanma süreçlerinin, ekonomilerin buna tahammül güçlerinin, ciddi derecede yaşanan sorunların Türkiye ve Hatay açısından değerlendirildiğinde, gerçekten de zor bir süreçten geçildiğini söyledi ve bu sıkıntılı süreçten çıkış yollarını sıraladı. Vergi oranlarının azaltılmasının, tabana yayılıp daha makul seviyeye çekilmesinin önemine değinen Başkan Hayzaran, kayıtlı ekonominin artırılmasının, özellikle Suriye savaşından fazlasıyla etkilenen Hatay için önlemler alınmasının, teşvik paketlerinin açıklanmasının önemine vurgu yaptı.
Destek paketleri yetersiz…
Güçlü ekonomileri olan Amerika’yı, İngiltere’yi, Fransa’yı ve İtalya’yı dahi sıkıntıya sokan pandemi sürecinden Türkiye olarak ciddi derecede nasibimizi aldığımızı söyleyen Başkan Hayzaran, pandemiden dolayı işyerlerinin kapandığını, esnafından tüccarına, sanayicisinden hizmet sektörüne kadar herkesin sıkıntıya girdiğini ve can çekiştiğini ifade etti. Bir takım destek paketlerinin açıklandığını, bundan dolayı teşekkür etmekle birlikte, desteklerin yeterli olmadığı kanaatinde olduklarını söyleyen Başkan Hayzaran; desteklerin arttırılmasının, uzun vadeli faizsiz kredi verilmesinin, vergi yüklerinin alınmamasının veya taksitlendirilmesinin gerekliliğini bildirdi, devlet bankaları ve özel bankalarının da bu konuda ellerini taşın altına koyması gerektiğini belirtti.
Hatay için teşvik paketleri açıklanmalı…
Hatay’ın, pandemi dışındaki sorunlarına da işaret eden Hayzaran, Suriye’nin yaşamış olduğu iç karışıklık ve savaştan kaynaklı sınır kapılarımızın kapalı olduğunu söyledi ve “Cilvegözü ve Yayladağı sınır kapılarımız kapalı. Bu çerçevede Hatay’ın ciddi sorunları var. Hatay, yaklaşık 11 yıldır bu olumsuz süreci yaşıyor. Bu kapsamda Hatay için önlemler alınıp, teşvik paketlerinin açıklanması gerekiyor. Pandemi, Suriye ve diğer konular, Hatay ekonomisini, istihdamını ciddi şekilde olumsuz etkiliyor” dedi.
Güçlü Hatay lobisi kurmak istiyoruz…
Ülkemizin pandemiden ciddi şekilde etkilendiğini bir kez daha hatırlatan Başkan Hayzaran, dijitalleşmeyle ilgili de ciddi çalışmalarının olacağını, kurumlararası işbirliğini önemsediklerini bildirdi ve “Güçlü bir Hatay lobisi oluşturmak istiyoruz. Gaziantep’te konu Antep olunca, herkes siyaset üstü bir araya geliyor. Biz de ilimizde güçlü bir Hatay lobisini nasıl kurabiliriz konusunu düşünüyoruz. Bu konuda STK’larla, kurumlarla bir arada olacağız. Dijitalleşme ve nitelikli ara eleman ihtiyacı olarak, istihdam edilebilecek sayıları çıkarttık, bu konuda projeler üreteceğiz. Tek derdimiz Hatay, Türkiye, ekonomi ve yine ekonomi” değerlendirmesinde bulundu.
Mobilya sektörü sunta bulamıyor…
Hammadde fiyatlarında çok ciddi artışlar olduğunu söyleyen Hayzaran, konuşmasında şunlara yer verdi:
“Vergi, tabana yayılıp daha makul seviyeye çekilmeli. Kayıtlı ekonominin arttırılması halinde, bu süreçler daha rahat atlatılabilir düşüncesindeyiz. Elektrik mazot, benzin, hammadde fiyatlarında da sıkıntı var. Mobilya sektörü maalesef sunta bulamıyor. Bulamayınca da, işletmesini kapatan ve ara vermek zorunda kalan işletmeler var. Keza plastik sektörü, plastik hammaddesi bulamıyor. Kayıt dışılık, vergi oranlarının yüksekliği, merdiven altı üretim ile mücadelede yetersizlik, burada yaşanan haksız rekabetin giderilmemesi gibi sorunlar mutlaka çözüme kavuşmalı.
Yayladağı sınır kapısı açılmalı…
İnşaat sektöründe maliyetler arttı, demir fiyatları arttı. Bu konuda çözüm talepleri var. Arz çok, talep yok. Sonuçta Vergi, SGK oranları makul seviyeye çekilmeli. İhracat ve nakliye sektöründe ciddi sıkıntılar var. Tır parklarında tırlar park etmiş durumda. Cilvegözü, Yayladağı sınır kapıları ile ilgili sıkıntılar var. Yayladağı sınır kapısı açılabilir. İş dünyasından bu konuda ciddi talepler var.
Geçen, UND ile bir toplantı yaptık. Orada da aynı şekilde, konteyner taşımacılığın pahalı olduğunu ifade ettiler. Sınır kapıları önemli bu noktada, ihracatımız önemli. Çünkü ülkeye döviz gelmesi gerekiyor. Cari açığın artması, hepimizin fakirleşmesi demek. Cebimizden paranın gitmesi demek. Üretime dayalı çalışma yapmamız lazım, üretmemiz gerekiyor, markalaşmamız gerekiyor, ihracata ürün göndermemiz gerekiyor. Ülkemizi böyle kalkındırabiliriz.” -Mehmet ÖZGÜN-