Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

‘Hassa Tünel Projesi’ çok şeyi değiştirecek

Sanayici ve işadamları, Hassa Tünel Projesi’nin hayata geçirilmesi ile beraber

Sanayici ve işadamları, Hassa Tünel Projesi’nin hayata geçirilmesi ile beraber Gaziantep ve sınır illerine, oradan da yurt dışına daha çabuk ulaşılacağı ve ticaretin gelişeceği düşüncesinde hem fikirler.

Hassa Tüneli’nin bölgeye sağlayacağı katma değerler, yatırımcıların Hassa Organize Sanayi Bölgesine yapacağı yatırımlar, İskenderun Limanının ekonomiye etkileri, bölgedeki önemli ticari iş kolları ile sanayici ve iş adamlarının Tünel projesine ne gibi destek sağlayabilecekleri masaya yatırıldı.  İskenderun Ticaret ve Sanayi Odası’nda düzenlenen toplantı, İskenderun Körfezi’ni Hassa ile buluşturması hedeflenen Amanos Tünel Projesi ile ilgili olarak gerçekleşti. Toplantıya; Kalkınma Bakanlığı, Karayolları Genel Müdürlüğü yetkilileri ve Hatay Valiliği’nden yetkililer katıldı.

-Etüt aşamasında-

Toplantıda, Hassa Tüneli’nin yatırım planına alınması aşaması hakkında bilgiler veren Bakanlık yetkilileri, şu bilgilendirmeyi yaptılar: “Hassa Tünel Projesi’nin etüt çalışması bitirilme aşamasında. Bölgeden Genel müdürlüğe bu etüt çalışması sunulacak. Genel Müdürlük kendi içinde bölgelerden gelen bu projeleri sıralandırarak, Kalkınma Bakanlığına bu projeleri teklif olarak sunacak. Kalkınma Bakanlığı da bunun fizibilite ve ÇED raporunu hazırlayıp, Genel Müdürlükte bir sıralama yapıldıktan sonra ikinci aşamada Kalkınma Bakanlığında sunulan teklifler,  ekonomik olarak yatırım programına girip girmeyeceği değerlendirilecek. Sistem bu şekilde ilerliyor.”

-Raporlar sıkıntılı-

Yapılması düşünülen Hassa Tüneli için, DSİ’de ve Çed Raporu’nda sıkıntılar olduğuna da dikkat çeken Bakanlık yetkilileri, şu değerlendirmeyi yaptılar: “2017 yılında ise bize verilen teklif KDV dahil 1 milyar 750 milyon liradır. Bu maliyeti  çok  yüksek bir proje. Bizler de Bakanlığımız ile yaptığımız görüşme de sanayicilerimiz, iş adamlarımız ile yatırımcılar ile nasıl birlikte hareket edebiliriz, sizlerin bizlere ne gibi desteği olabilir, onları konuşmaya geldik” dediler. Toplantıda ağırlıklı olarak ziyaretçiler söz alırken, DOĞAKA Genel Sekreteri Onur Yıldız, da bilgiler verdi. Bölgesinin lokomotif sektörü olarak Demir-Çeliğin geldiğini belirten DOĞAKA Genel Sekreteri Yıldız; “Hassa Tünel projesinin hayata geçmesi ile bölgede işsizliğin azalmasında tünel önemli rol oynayacaktır. Buna bağlı olarak Körfezimiz var, limanınız var, sınır ili olmamız nedeniyle insan kaynağı var, Suriyeliler var. Bunlar önemli etkenler arasında diyebiliriz. Projenin hayata geçirilmesi noktasında bu etkenler göz önünde bulundurulmalı” dedi. Toplantıya; Kalkınma Bakanlığı’ndan Veli Yılmaz ve Selçuk Yılmaz,  Karayolları Genel Müdürlüğü (KGM) Ulaştırma Etütler Analiz Şefi Burhan İlhan, KGM Ekonomik ve Finansal Analiz Mühendisi Mehmet Çelikkaya ve Hatay Valiliği Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı’ndan (YİKOB) Ekrem Öner de katılım gösterdi ve İTSO Yönetimi ile görüşerek, sanayici ve işadamlarının fikirlerini aldılar.  Ziyarette; İTSO Başkanı Levent Hakkı Yılmaz, İTSO Meclis Başkanı Servet Ugutmen, İTSO Başkan yardımcısı Muhsin Yeter, İTSO Yönetim Kurulu Üyeleri Necat Özkaya, Bülent Seküçoğlu, Gassan Kuran ve M.Ali Bulut da hazır bulundu.

Tamer Yazar