Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Hassa’da nesli tükenen yarasa türü …

Öğünç, koruma altına alınmaları gerekirken, yaşam alanlarına OSB kurulmak istendiğini

Öğünç, koruma altına alınmaları gerekirken, yaşam alanlarına OSB kurulmak istendiğini vurguladı …
Hassa ilçesinde, mağara içinde nesli tükenme tehlikesi ile karşı karşıya olan bir yarasa türüne rastlandı. Türkiye Tabiatını Koruma Derneği Hatay Şube Başkanı Abdullah Öğünç ve uzman öğretim üyeleri tarafından yaklaşık iki yıldır ayrıntılı incelenen leçelik alandaki lav tüplerinde, Doğa ve Doğal kaynakların Korunması için Uluslararası Birlik’in (IUCN) kırmızı listede tehdide açık (NT) olarak yer alan, diğer nalburunlu türlere nazaran daha az görülen ve bilimsel adı Rhinolophus euryale, Blasius 1853 olan Akdeniz nalburunlu yarasa türü görüldü.
19 Mart 2017 tarihinde Sugediği-3 olarak adlandırılan lav tüpünde bu türün erkek bireylerinden oluşan oldukça kalabalık kolonilerin tespit edildiğini söyleyen Öğünç, yaklaşık iki yılda eşeysel olgunluğa erişen bu türün, yılda sadece bir kez çiftleştiğini, bir yavru doğurduğunu bildirdi ve şu bilgileri aktardı: “Lav tüplerinde daha önce kayıt verilen IUCN kırmızı listesinde hassas (VU) olarak sınıflandırılan uzun ayaklı yarasa ve Mehely’in Nalburunlu yarasası ile Tehdite açık (NT) olarak sınıflandırılan uzun kanatlı yarasa türlerine, Akdeniz nalburunlu yarasasının ilavesi ile Leçelik alanda yayılış gösteren yarasa türlerinin sayısı 4’e çıkmıştır.
Bilindiği gibi Leçelik alanın bir bölümüne Organize Sanayi Bölgesi (OSB) yapılması planlanmaktadır ve Yarasa mağaralarının bir kısmı bu alanın içinde yer almaktadır. Ayrıca Leçelik alan DSİ raporlarına göre günlük yaklaşık 1.300.000 kişiye yetecek miktarda sağlıklı içme suyu sağlamaktadır. OSB’nin bu alana yapılması hem bu çok değerli su kaynağını kirletecek, hem de tümü Türkiye’nin taraf olduğu Uluslararası sözleşmelere göre koruma altında olması gereken yarasa türleri ve bu türlerin yaşama ortamlarını yok edecektir. Leçelik alan ayrıca volkanik yapısı ve oluşumları ile eşsiz jeolojik zenginlikler sunmaktadır.
Su yaşamsal önemde vaz geçilmez bir kaynaktır ve gelecekte artan nüfus ve kuraklık ile bu kaynaklara daha çok ihtiyacımız olacağı açıktır. Biyolojik çeşitlilik te bir dünya mirasıdır, Ekoturizm için en önemli değerlerdir, hem bölgemiz, hem de ülkemiz için bir zenginliktir.
Leçelik alanın korunması alanın eşsiz jeolojik yapısı, zengin su kaynağı ve biyolojik çeşitliliğinin korunması, bu zenginliğin gelecek nesillere aktarılması açısından çok büyük bir önem taşımaktadır.”
Öğünç, dernek olarak tüm resmi kurumlar, halk ve sivil toplum kuruluşlarının desteği ile alanın korunmasına katkı sağlamayı en önemli misyon olarak gördüklerini sözlerine ekledi. Mehmet ÖZGÜN