Vatandaş mağdur
HDP Adana Milletvekili Tülay Hatimoğulları, Hatay’ın Defne ve Arsuz ilçelerinde hastane olmamasını Meclis’e taşıdı. Sağlık Bakanı Koca’ya “Hastane yapımı sözleri alınmış olmasına rağmen neden halen bu konuda somut bir adım atılmamıştır?” sorusunu yönelten Hatimoğulları, “İlçelerde yaşayanlar sağlık hizmetine erişebilmek için kilometrelerce yok kat etmek zorunda” dedi.
24 Haziran seçimlerinde HDP’den Adana Milletvekili olarak TBMM’ye giren Tülay Hatimoğulları, Hatay’ın sorunlarını Meclis gündemine taşımaya devam ediyor. Aslen Hatay’lı olan Tülay Hatimoğulları, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca tarafından yanıtlanması istemiyle gündeme taşıdığı konuya ilişkin olarak, “Hatay’ın Defne ve Arsuz İlçelerinde Devlet Hastanesi yok! İlçelerde yaşayanlar sağlık hizmetine erişebilmek için kilometrelerce yok kat etmek zorunda. Konuyu Meclise taşıdık” dedi.
-ÇÖZÜM BEKLİYOR-
Daha önce de farklı Vekillerin gündeme taşıdığı konu ile ilgili olarak TBMM Başkanlığı’na sunduğu soruların, Sağlık Bakanı tarafından, Anayasa’nın 98. ve TBMM İçtüzüğü’nün 96 ile 99. maddeleri gereğince yazılı olarak cevaplandırılmasını isteyen Hatimoğulları, şunları söyledi:
“Hatay’ın üçüncü büyük ilçesi olan Defne’de ve yaklaşık 88 bin nüfuslu Arsuz ilçesinde Devlet Hastanesi bulunmamaktadır. Adrese dayalı nüfus kayıt sistemine göre, 2017 nüfusu 146.803 olan Defne’de, hastalar tedavi olabilmek için kilometrelerce yol kat etmek zorunda kalmaktadır.
Defne’de, Aile Doktorları (ASM) dışında görev yapan sağlık kuruluşu bulunmamaktadır. Defne halkı, ‘Defne İlçesi Devlet Hastanesi Platformu’ adı altında taleplerini çeşitli şekillerde dile getirmişse de, halen acil bir durumda sağlık hizmetine ulaşabilmek saatlerini almaktadır.
Trafik kazalarında kaybedilmiş olan gençlerin ardından, Arsuz halkı, ‘Arsuz’a hastane istiyoruz’ imza kampanyası başlatmıştır. Kampanya metninde, ‘2018 ve öncesinde hızlı müdahalede bulunulamadığı için birçok canımızı kaybettik. En yakın devlet hastanesi 35 km uzaklıktaki İskenderun ilçesinde bulunmaktadır ve hızlı müdahale gereken olaylar, bu sebepten ötürü ölümle sonuçlanmaktadır. İlçemizde devlet hastanesi eksikliğini ciddi şekilde hissetmekteyiz’ denilmiştir.”
-SORULAR!-
Hatay’ın iki ilçesinde yaşanan mağduriyetin ortadan kalkması için Bakanlığın devreye girmesini isteyen HDP Adana Milletvekili Tülay Hatimoğulları, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca tarafından yanıtlanması için şu soruları yöneltti:
“Bu bağlamda;
1. Defne’de Devlet Hastanesi açılması için vatandaşların yapmış olduğu başvurular neden sonuçsuz kalmıştır? Konunun Meclis’te defalarca gündem edilmiş olmasına, hatta hastane yapımı takibi sözleri alınmış olmasına rağmen, neden halen bu konuda somut bir adım atılmamıştır?
2. Defne Devlet Hastanesi’nin kurulması için fizibilite çalışmaları yapıldığı iddiası doğru mudur? Doğruysa bu çalışmalar hangi aşamadadır?
3. Arsuz ilçesinde, halkın sağlık hizmetine erişimi konusunda yaşanan sorunları önlemek ve bu erişimi sağlamak üzere Devlet Hastanesi açılması için Bakanlığınızın çalışmaları var mıdır?
4. Anayasa’nın 56. Maddesi, ‘Devlet, herkesin hayatını beden ve ruh sağlığı içinde sürdürmesini sağlar…’ hükmü gereğince, vatandaşların sağlık hizmetine erişimini sağlamak Bakanlığınızın görevidir. Bu konuda Bakanlığınızca, bahsi geçen ilçelerde yapılması planlanan çalışmalarınız var mıdır? Varsa bu çalışmalar nelerdir?
-GÜNDEM KADINLAR-
HDP Adana Milletvekili Tülay Hatimoğulları’nın gündeminde, son dönemde yaşanan kadın cinayetleri de vardı. Konuya ilişkin çözüm yollarının konuşulup tartışılmasını ve ortak bir noktada buluşulmasının önemli olduğunu söyleyen Hatimoğulları, şunları söyledi:
“Sayın Başkan, değerli milletvekilleri; ben, kadın cinayetinde kaybettiğimiz Ceren Damar’ı anmakla sözlerime başlayacağım, ama aynı zamanda, yine birkaç gün önce Ukrayna’da işlenen kadın cinayetinden de bahsetmek istiyorum. Birisi Hatay’da, birisi İzmir’de ikamet eden, ancak tıp eğitimi için Ukrayna’da bulunan 2 genç kadın, yine kadın cinayetine kurban edildi.
Değerli arkadaşlar, az önce HDP Grubu olarak bir grup önerisi sunduk -kadınların içinde bulunduğu durumu, bu ülkede kadına yönelik şiddetin ve kadın cinayetlerinin ne kadar vahim düzeyde olduğunu şu sıralarda oturan bütün milletvekilleri paylaşmıştır, kürsüden de konuşma yapan arkadaşlar aynı şeyleri ifade ettiler- ama gelin görün ki bu araştırma önergesi reddedildi. İşte Ukrayna’da ölen 2 kadın arkadaşımız, işte öğrencisi tarafından katledilen Ceren Damar ve şu an burada ismini sayamadığımız, her ay tıpkı bir savaş bilançosu gibi karşımıza çıkan kadın cinayetlerinde kaybettiğimiz kadınlara bizler sahip çıkamayız, bu zihniyetin değişmesi buralardan başlamak zorundadır.” -Tamer Yazar-