Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Hatay 7,2 ile…

Deprem Bilimci Prof. Dr. Ahmet Ercan, 100 yıl içinde olacağını

Deprem Bilimci Prof. Dr. Ahmet Ercan, 100 yıl içinde olacağını söylediği 22 depremi, bölgesini ve şiddetini sıraladı.

Jeofizik Yüksek Mühendisi Prof. Dr. Ö. Ahmet Ercan, önümüzdeki 100 yıl içinde, ülkemizin değişik bölgelerinde toplam 22 depremin öngörüldüğünü kaydederken, bunlar arasında ilimiz İskenderun ilçesi merkezli depremin 7,2 büyüklüğünde olacağını duyurdu.
Jeoloji Yüksek Mühendisi olan, Deprem Uzmanı Prof. Dr. Ö. Ahmet Ercan, genelde, tutarlı deprem tahminleriyle tanınıyor. Ercan, İzmir’deki son depremi de son 10 yıldır söylüyor. Hatta depremden üç gün önce de bu konuya ilişkin bir uyarı yapmıştı.
Prof. Dr. Ö. Ahmet Ercan’ın, daha önce yine Foça-Karaburun-Midilli üçgeninde olacağını söylediği deprem, 2017’de oldu. Ercan, “O, çok büyük bir deprem değildi. O dönem İzmir, bir depremi hasarsız atlatarak güvenli bir alana girdi. Fakat son dönemde Sisam’ın üzerinde jeofizik bilgiler yığılmaya başlamıştı” dedi.
-UYARILARA RAĞMEN-
Uyarılara rağmen, İzmir’deki bu yıkımı önlemek için yapılabilecek bir şey var mıydı? Prof. Dr. Ö. Ahmet Ercan, bu soruyu şöyle yanıtlıyor:
“Üç gün önce, yapılacak bir şey yoktu tabii. Uzun vadede yapılması gereken işler bunlar. Aslında beni en çok dinleyenler, İzmirliler. Şehrin çevresini saran dağlara yerleşim yapılması gerekiyordu.”
En büyük hatanın Bayraklı’da yapıldığını söyleyen, Deprem Bilimci, Jeoloji Yüksek Mühendisi Prof. Dr. Ö. Ahmet Ercan’ın anlatımı şöyle:
“Bir süre önce, Meles civarında, 1850’de kurumuş olan Halkapınar Gölü üzerinde, yani Bayraklı tarafında yapılaşma başladı. Göl üzerinin yapılaşmaya açılması, idam ipine başını geçirmen gibi bir şey! Yaptığımız jeofizik araştırmalarda, buranın zemininin çamur niteliğinde olduğunu görmüştük. Burada bina yapabilmek için gerekli temelin en az 86 metre olması gerektiğini bulmuştuk. Bir yapının temeli bu kadar olmayacağına göre… Orada, Karadeniz mimarisiyle, sığ bir temel üzerine yerleşim başladı. Ayrıca bugün yıkılan yapılar, mühendislik hizmeti alınmayan, denetlenmeyen mimarilerdir.”
-UZMAN GÖRÜŞÜ ŞART-
Deprem Bilimci, Jeoloji Yüksek Mühendisi Prof. Dr. Ö. Ahmet Ercan, bu vesileyle, bir bina yapılmadan önce mutlaka bir jeofizik mühendisine sorulması, zeminin yapılaşmaya uygun olup olmadığının belirlenmesi gerektiğini ısrarla vurguluyor. Bu şekilde yapılmayan, bu depremle riskli hale gelen pek çok binanın şu an kurtulmuş olsa da, daha küçük bir depremde bile yıkılabileceğinin altını çizen Ercan, “Tabii tüm bunlar, halkın gelir seviyesiyle ilgili. Gelişmiş ülkelerde çok daha büyük depremlerde bile yıkım olmuyor. Bir ülkede ekonomi ne kadar gelişmişse, depremlerde yaşanan can kaybı da o kadar az olur” dedi.
-GELECEK 100 YILIN DEPREMLERİ-
Daha önce pek çok kez, İstanbul’daki büyük depremin 2045’te gerçekleşebileceğini, ancak hata payının 5-10 yıl olabildiğini belirten Prof. Dr. Ahmet Ercan’ın, önümüzdeki 100 yıl içinde öngördüğü bazı büyük depremler ve büyüklükleri şöyle:
Gemlik- İznik: 7.8
Kuzey Marmara-İstanbul- Tekirdağ: 6.3-6.7 ve 7.2
Mudanya- Manyas: 7.5
Kocaeli-Adapazarı-Düzce- Bolu: 7.4
Çankırı- Kastamonu: 6.9
Amasya- Tokat: 7.2
Erzincan- Tunceli: 7.5
Erzurum-Kars- Ardahan: 7.3
Ermenistan- Gürcistan: 7.2
Bingöl- Muş: 6.9
Ağrı-Iğdır- Çaldıran: 7.5
Van- Erciş: 6.5
Diyarbakır: 6.8
Hakkari-Şırnak- Yüksekova: 7.2
Hatay- İskenderun: 7.2
Osmaniye-Adana-İçel- Karataş: 6.3
Kaş- Finike: 6.9
Afyon-Beyşehir-Isparta- Burdur: 6.8
Rodos- Fethiye: 7.2
Gökova-Marmaris-Bodrum- Muğla: 7.1
Bergama-Çandarlı- Dikili: 7.1
-Prof. Dr. Ö. AHMET ERCAN kimdir?-
15 Mart 1948, Aydın Nazilli doğumlu, Selanik kökenli. 1970’te, İstanbul Üniversitesi Jeofizik-Jeoloji Bölümü’nde lisans eğitimini bitirdi. 1970’te, ABD’de Kaliforniya Stanford Üniversitesi’nde başladığı yüksek lisans-master eğitimini 1973’te tamamlayarak mezun oldu.1975 ‘te Colorado School of Mines’da doktora eğitimini tamamladı.1980’de ise Massachusetts Institute of Technology’de post doktora uzmanlığını tamamladı.
1975’ten günümüze, İstanbul Teknik Üniversitesi Maden Fakültesi Jeofizik Mühendisliği’nde, 2011’den beri Maltepe Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü’nde Öğretim Üyeliği yapmaktadır.17 kitabı, 420 bilimsel yayını, Türkiye sorunlarına yönelik 905 araştırma tasarımı vardır.
Türkiye Jeofizik Kurumu Derneği Kurucu Genel Başkanlığı’nı, 2006-2007 arası İran Devleti’nin petrol danışmanlığını yapmıştır. 2010’da, Ülkeler Deprem Ağı Türkiye Başkanlığı’na atanmıştır. 2011-2012 TMMOB Başdanışmanlığında bulunmuştur.
-ERCAN: Siyasete girmek istedi-
Türkiye’nin ünlü deprem bilimcilerinden Prof.Dr. Ö. Ahmet Ercan, bir ara siyasete de girmek istedi.
Ercan, TBMM 2002 Milletvekili seçimlerine, İstanbul Anadolu Yakası’ndan bağımsız aday olarak girdi. Bakırköy Belediye Başkanlığı’na DSP’den, 2007’de İstanbul 3. Bölge adayı oldu. 2014’te ise HEPAR İstanbul Belediye Başkanı adaylığında bulundu.
Bosna-Hersek İstanbul Konsolosu ile evli olan Ercan’ın bir oğlu, bir kızı, iki torunu var. Sigara ile alkollü içki içmeyen Ercan; katıksız Atatürkçü, laik ve yurtseverdir. Al bayrağını, bisiklet sürmeyi, ağaç dikmeyi sever.
-Cemil Yıldız-