Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Hatay Barosu Avukatları Görüş Bildirecek

Hatay’dan İstanbul’a, Diyarbakır’dan İzmir’e, Türkiye genelindeki Barolara kayıtlı Avukatlar, TBMM

Hatay’dan İstanbul’a, Diyarbakır’dan İzmir’e, Türkiye genelindeki Barolara kayıtlı Avukatlar, TBMM Genel Kurulu’nda görüşülecek olan Anayasa değişiklik teklifine yönelik başlatılan tartışmaya katılıyor.

 

Anayasa değişikliği teklifinin incelenmesi ve teklif maddeleri hakkında yorum yapabilmeyi sağlama adına Türkiye Barolar Birliği tarafından yeni bir web alanı tasarlandı. Türkiye Barolar Birliği, açtığı bu yeni web alanı ile beraber, Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulu’nda gelecek hafta görüşülmeye başlanacak olan Anayasa değişiklik teklifini 100 bin avukatın değerlendirmesine sundu.

Anayasa değişikliği teklifini, karşılaştırmalı ve açıklamalı şekilde bir çalışma haline getiren Barolar Birliği, http://anayasadegisikligi.barobirlik.org.tr/ uzantılı web sitesi üzerinden tüm avukatların görüşlerini toplamaya başladı.

Hatay’dan İstanbul’a, Diyarbakır’dan İzmir’e, Türkiye genelindeki Barolara kayıtlı Avukatlar, web sitesine sicil bilgileri ile giriş yaparak, teklifin geneli ve maddelerine ilişkin görüşlerini 11 Ocak 2016 tarihine kadar TBB’ye bildirecek. Yapılan tüm değerlendirmeler, daha sonra Barolar Birliği tarafından kamuoyu ve ilgililer ile paylaşılacak. Avukatların yanı sıra, dileyen kişiler de web sitesi üzerinden çalışmayı inceleyebilecek.

-Baro’nun mesajı-

Barolar Birliği’nin konuya ilişkin olarak Avukatlara mesajı ise net oldu:

“TBMM’de görüşülmeye başlanmış olan Anayasa değişikliği teklifi, ülkemiz ve mesleğimiz için son derece önemli düzenlemeler içermektedir. Değişiklik teklifini karşılaştırmalı olarak bir tabloya işledik ve siz değerli meslektaşlarımızın görüşlerine sunduk. Teklifin pek çok maddesine bilgilendirmek amaçlı notlar düştük. Sizden gelecek görüşleri değerlendirip, kendi görüşümüzü oluşturacak ve kamuoyuyla paylaşacağız.

Bu sunuş yazısında özellikle altını çizmek istediğimiz husus, Anayasa değişikliği teklifinin kuvvetler ayrılığı açısından çok ciddi tehlikeler içermesidir. Malumunuz olduğu üzere; kuvvetler ayrılığı sağlanamazsa, bağımsız ve tarafsız olması gereken yargı kuvveti yürütmeye ve/veya yasamaya bağımlı, dolayısıyla taraflı hale gelir. Bu, yargı önünde haklının değil güçlünün üstün gelmesi sonucunu doğurur. Avukatlık mesleği anlam ve değerini yitirir. Avukatın yerini iş takipçileri alır.”

Tamer Yazar