Hatay Barosu’ndan Medeni Kanun 94.Yıldönümü Mesajı:

Çağdaş Türkiye, Atatürk İlke ve Devrimleriyle… Hatay Barosu tarafından yayınlanan Medeni Kanun’un 94.Yıldönümü mesajında, çağdaş bir Türkiye arzulanıyorsa, bunun tek yolunun Atatürk ilke ve devrimleri olduğu hatırlatıldı. Hatay Barosu başkanı Av. Ekrem Dönmez’in Yönetim adına kaleme aldığı mesajda, bundan 94 yıl önce, 17 Şubat 1926’da, kadınla erkeği eşit kılan Medeni Kanun’un kabul edildiği hatırlatıldı ve […]

Çağdaş Türkiye, Atatürk İlke ve Devrimleriyle…

Hatay Barosu tarafından yayınlanan Medeni Kanun’un 94.Yıldönümü mesajında, çağdaş bir Türkiye arzulanıyorsa, bunun tek yolunun Atatürk ilke ve devrimleri olduğu hatırlatıldı. Hatay Barosu başkanı Av. Ekrem Dönmez’in Yönetim adına kaleme aldığı mesajda, bundan 94 yıl önce, 17 Şubat 1926’da, kadınla erkeği eşit kılan Medeni Kanun’un kabul edildiği hatırlatıldı ve şöyle denildi:
“Atatürk Devrimleri ve Cumhuriyet Projesi, çağımızın en başarılı çağdaşlaşma, özgürleşme ve aydınlanma projesidir. Temelleri, demokrasinin ilk ışıkları kabul edilen yasalar ve uygulamalarla atılmıştır. 17 Şubat 1926’da kabul edilen Medeni Kanun, bunların başında gelir.
Medeni Kanun’un kabul edilmesiyle; kişiler hukuku, aile, miras, eşya hukuku ilişkilerinde dini hukuk yerine laik hukuk kabul edilmiştir. Yasa, özellikle kadınlara tanıdığı haklar açısından toplumun aydınlık yüzü olmuştur. Medeni Kanun, kanun önünde kadın erkek eşitliğini kabul ederek kadınların ve bunun sonucu toplumun önünü açan en önemli devrim yasasıdır. Medeni Kanun, kadınların eşit ve özgür bireyler olarak toplumsal ve kamusal yaşamda yerini almasının başlangıcıdır.
Ülkemizde kadınlar, egemen kültür nedeniyle daha az eğitime, daha az ekonomik ve mali kaynağa, özerkliğe, karar alma yetkisine sahiptir. Kadınlar; düşük ücretli, kayıt dışı, sosyal güvenliksiz işlerde çalışıyor. Ev işleri de kadına bakıyor. Üstüne üstlük, kadın bir de şiddet görüyor. Bunun nedeni, eşitsiz güç ilişkileridir.
Ne yazık ki günümüz Türkiye’si, bu tespitin aksine gerilemeyle karanlıklara batmaktadır. Çocuk yaşta evliliklere yol açılması, kadının dövülüp öldürülmesi, toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanamamış olması, müftülere resmi nikah kıyma yetkisi verilmesi, Medeni Kanun’a ve kurucu iradeye meydan okumaktır.
Çağdaş bir Türkiye arzuluyorsak, tek yol, Atatürk ilke ve devrimleridir. Medeni Kanun’un kabulünün 94. Yıldönümü nedeniyle bir kez daha hatırlatmak istedik. Mustafa Kemal Atatürk’ü, düşünce ve eylem arkadaşlarını bir kez daha rahmet, saygı, minnet ve özlemle anıyoruz.” -Selvi Günay-

Exit mobile version