Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Hatay BŞB’den, kent turizmine tesis:

Gastronomi evi Hatay Büyükşehir Belediyesi (BŞB) tarafından restore edilen tarihi

Gastronomi evi

Hatay Büyükşehir Belediyesi (BŞB) tarafından restore edilen tarihi bina, Hatay Gastronomi Evi olarak hizmete açıldı. Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) tarafından gastronomi alanında “Yaratıcı Şehirler Ağı”na dahil edilen, doğal ürünleri ve birbirinden eşsiz lezzetleriyle dünya mutfakları arasında yer alan ve Gastronomi şehri ilan edilen ilimiz Hatay’ın yöresel lezzetlerinin sunulacağı Hatay Gastronomi Evi, düzenlenen törenle açıldı. Medeniyetler beşiği Hatay’ın tarih ve kültür zenginliği ile harmanlanmış lezzetlerini tanıtmak amacıyla hayata geçirilen UNESCO Hatay Gastronomi Evi’nin açılışı, 19 Mart Salı günü, Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş tarafından gerçekleştirdi. Özenli bir şekilde restore edilen eski bir Antakya evi olan Aslanlı Konak, yeni adıyla ‘UNESCO Hatay Gastronomi Evi’nin açılışına Başkan Savaş ve eşi Prof. Dr. Nazan Savaş’ın yanı sıra Hatay Vali Yardımcısı Aydın Tetikoğlu, CHP Hatay Milletvekillerinden Mehmet Güzelmansur, İsmet Tokdemir ve Suzan Şahin, BŞB Genel Sekreteri Nihat Tazeaslan, CHP Antakya Belediye Başkanı Adayı Hikmet Hatunoğlu, sivil toplum kuruluşları ile CHP il ve ilçe yöneticileri katıldı. Açılışta konuşan Başkan Savaş, şunları söyledi:
“Eski bir Antakya evi olan Aslanlı Ev, Gastronomi Evi’ne yakışır bir şekilde restore edildi. İçerisinde Roma, Selçuklu, Osmanlı ve Cumhuriyet temalı odalar mevcut. Gastronomi evimizin tüm mobilyaları, Ali Altın Bey tarafından yapıldı. Emeklerinden dolayı teşekkür ediyorum.
Burada sadece Hatay’ımıza özgü yemek çeşitleri olacak. Kebap çeşidi olmayacak. Hatay’ımıza gelen misafirler, burada zengin yemek kültürümüzü tanıyabilecek. Sabah kahvaltısı, öğle yemeği ve akşam yemeği olarak hizmet verecek Gastronomi Evi’nde herkes, misafirini gururla ağırlayabilecek. Günü birlik düzenleyeceğimiz workshop’larda, insanlar, eğitim alabilecek ve kendi yemeklerini yapıp yiyebilecekler. Ayrıca tüm bunların yanında, yemek sektörü ile ilgilenen ve eğitimini alan hem HATMEK kursiyerleri, hem üniversite öğrencileri hem de lise öğrencileri, buradan katkı alabilecek. Geldiğimiz noktada, Antakya’da 15 sokağımızın bütününün restorasyonunu yapıyoruz.
Bugün buraya gelen tüm misafirlerimize canı gönülden teşekkür ediyorum. Bu yerin hem belediyemize hem de kentimize hayırlı olmasını diliyorum. Evimizde, misafirlerimiz yemek yedikten sonra, kendi kahvesini kendilerinin çekeceği ve kendisinin yapıp içebileceği bir odamız da mevcut. Sevgili eşim Nazan Hanım’a, Gastronomi Evi’nin hayata geçmesindeki emeklerinden dolayı teşekkür ediyorum. Evin restorasyonunu biz yaptık, ama mutfakta hep o vardı. İnşallah burası Hatay’ın gözbebeği olacak.”
Vali Yardımcısı Aydın Tetikoğlu ise, son zamanlarda Antakya’da restorasyon çalışmalarının arttığını belirterek, “Hatay, özellikle meze konusunda Gastronomi Kenti unvanına yakışır çok zengin bir şehir. Ümit ediyorum ki, bu gibi benzer mekânlar Hatay’da artar ve şehrinizin turizmine katkı sunar” dedi ve emeği geçenlere teşekkür etti. Kurdele kesimi sonrası, Hatay’ın zengin yemek kültürü katılımcıların beğenisine sunuldu. -Cemil Yıldız-