Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Hatay dahil 28 İl’de…

Gençler Ne İstiyor? Ankete katılan gençlerinin büyük çoğunluğu (%80,4), hükümetin

Gençler Ne İstiyor?

Ankete katılan gençlerinin büyük çoğunluğu (%80,4), hükümetin mülteci politikasının doğru olmadığını ve değiştirilmesi gerektiğini düşünüyor. Katılımcıların önemli bir çoğunluğu (%72,9) ise fırsat verildiği takdirde başka bir ülkede yaşamak istediğini belirtiyor.

Konrad-Adenauer-Stiftung (KAS) Derneği Türkiye Temsilciliği tarafından, Hacettepe Üniversitesi’nden Prof. Dr. Ali Çağlar ve uzman bir ekip yürütücülüğünde, Türkiye çapında, Mayıs-Eylül 2021 tarihleri arasında 28 ilde, 18-25 yaş arasındaki 3.243 kişiyle yüz yüze görüşme-anket tekniğiyle gerçekleştirilen “Türkiye Gençlik Araştırması 2021”, Türkiye gençliğinin mevcut sosyal, siyasi, ekonomik ve güncel konjonktür karşısındaki görüş, beklenti ve tercihlerini ortaya koydu.

-İHMAL EDİLİYORUZ!-

Konrad Adenauer Vakfı’nın “Türkiye Gençliği” anketine göre, Türkiye’deki gençlerin büyük bölümü, mutsuz ve köklü bir değişim arzuluyor. Ankete katılan gençlerin çoğu, dikkate alınmadıklarını ve toplum tarafından ihmal edildiklerini düşünüyor.

-GÜVENSİZLİK!

Katılımcıların yüzde 72,9’u, imkan bulurlarsa başka bir ülkede yaşamayı istediklerini söylerken, cumhurbaşkanlığı (yüzde 19,4) ve adalet sistemi (yüzde 11,9) gibi temel kurumsal yapılanmalara olan güvenin oldukça düşük olması da dikkat çekiyor. Aynı şekilde, katılımcıların sadece yüzde 3,7’si politikacılara, yüzde 4,4’ü siyasi partilere ve 6,9’u gazetecilere güven duyduğunu belirtiyor. Katılımcıların en çok güven duyduğu kişi ve yapılar arasında ise yüzde 70,3 ile bilim insanları ve yüzde 61,8 ile ordu geliyor.

Ankete katılanların yüzde 82,9’u, ülkede büyük bir eşitsizlik olduğuna dikkat çekerken, en büyük sorunun ekonomi ve genç kuşaklar için perspektif eksikliği olduğunu dile getiriyor.

-YARIN SEÇİM OLSA!-

Ankete katılan gençler, “Yarın seçim olsa, hangi partiye oy verirdiniz?” sorusuna, yüzde 23,9 ile CHP ve yüzde 10 ile de AKP yanıtını verdi. Kararsızların oranı ise yüzde 44,8 oldu.

Katılımcılar, “Şu anki parti liderlerinden hangisini seçerdiniz?” sorusuna ise yüzde 20,1 ile “hiçbirini” ve yüzde 16,8 ile “Recep Tayyip Erdoğan” yanıtını verdi. Katılımcılara, listede olmayan bir siyasetçinin adını yazma imkanı verildiğinde ise yüzde 16,3’ü, en beğendikleri ve saygı duydukları siyasetçi olarak Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş’ın adını dile getirdi.

-EKONOMİK ÇÖKÜŞ!

Ankete katılanların %62,8’i, Türkiye’nin geleceğini iyi görmediklerini belirtirken, Türkiye’nin geleceğinden tamamen umutsuz olduklarını belirtenlerin oranı ise %35,2 oldu. Gençlik, özellikle ekonomik duruma karşı karamsar bir bakış açısına sahip ve yaşamları da temel olarak hayat pahalılığına, enflasyona ve olası bir ekonomik çöküş korkusuna odaklanıyor. Bu nedenle, katılımcıların önemli bir çoğunluğu (%72,9), fırsat verildiği takdirde başka bir ülkede yaşamak istediğini ifade ediyor.

-MİLLİYETÇİ DE!-

Gençlik, liberal ve açık fikirli bir gençlik imajı da sergiliyor. Ankete katılanların büyük çoğunluğu (%80), kadın ve erkeğin eşit olduğuna inanıyor ve evlilik öncesi kadın ile erkek arasındaki romantik ilişkiyi normal bularak (%92,3), liberal ve açık fikirli bir gençlik imajı sergiliyor. Aile (%96,6) ve arkadaşlar (%82,9) ise katılımcıların hayatlarında önemli bir yere sahip.

Veriler ayrıca; Türk Bayrağı (%89,7), kurum olarak Türkiye Cumhuriyeti (%87,4) ve Türk olmak (%71,6) gibi ulusal sembolleri de son derece önemli olarak gören milliyetçi genç bir topluma işaret etmektedir.

-DİN UNSURU!-

Müslüman olmak (%70,5), ankete katılanların büyük bir çoğunluğu için son derece önemli. Allah’a inandığını söyleyip, kendini dindar olarak nitelendirenlerin oranı %29,8 iken, Allah’a inandığını söyleyip de kendini pek dindar olmayan olarak tanımlamayanların oranı %56,9’dur.

-YANLIŞ BULUYORUM!-

Ankete katılan gençlerin büyük çoğunluğu (%80,4), hükümetin mülteci politikasının doğru olmadığını ve değiştirilmesi gerektiğini düşünüyor. Ankete katılanların yarısından fazlası (%56,8) da Suriye’de barış olduğunda Suriyelilerin geri gönderilmesini istiyor.

Tamer Yazar